PAQUITAS - голяма грамофонна плоча

15,00 лв.
  • Кат. номер: 000938
Опции за покупка
Моля, изберете:
Продуктът е успешно добавен в количката

А, какво всъщност представлява грамофонната плоча в едно кратко описание:

 

Грамофонната плоча е аналогов носител на информация, който често е изработен от поливинилхлорид и се използва за възпроизвеждане на звук от грамофон. Грамофонът беше патентован от Емил Берлинер на 26 септември 1887 година. Първите плочи са били направени от цинк. През 1893 година се появяват първите грамофонни плочи от ебонит, които имаха продължителност на записа от 2 минути при 70 оборота в минута. Три години по-късно, ебонитът е заменен с материал, наречен шеллак.

Първите истински грамофонни плочи се появяват около 1890 година, след което следва пускането на първите плочи за потребителите. Тези плочи се възпроизвеждат при 78 оборота в минута и са изработени главно от шеллак, твърд и чуплив материал, наподобяващ бакелит.

С течение на времето, технологията за грамофонните плочи се усъвършенства. Звуковото качество се подобрява, шумът се намалява, и оборотите на плочата намаляват на 45 оборота за минута за качествено възпроизвеждане и на 33 оборота за минута за дългосвирещите плочи, които обаче имат по-ограничен честотен диапазон. Рядко се срещат и грамофонни плочи за аудиовъзпроизвеждане на 16 2/3 оборота.

Първите патенти за двуканален стереофоничен запис датират от 1931 година, но интензивната работа в тази област започва след Втората световна война.