"Stephansgroschen" дарителска юбилейна монета, 1950, Австрия

6,00 лв.
  • Кат. номер: 000806
Опции за покупка
Моля, изберете:
Продуктът е успешно добавен в количката

"Stephansgroschen" е монета, която емитирана като част от благотворителна кампания в Австрия, наречена "Всеки австриец дарява един шилинг за Steffl".

Този проект имал за цел да се съберат средства за реконструкцията на катедралата Св. Стефан във Виена. Монетата се наричала "Stephansgroschen", като "Stephans" вероятно се отнася за името на катедралата. В рамките на кампанията се стремело да се продадат шест милиона Stephansgroschen на цена от 1 шилинг.

Това било допълнителен начин за събиране на средства за реставрацията на катедралата. Дизайнът на монетата бил създаден от австрийския медалист Оскар Тиде през 1950 година. Монетата имала диаметър от 27 милиметра и била изработена от алуминий с дебелина 2 милиметра. Това вероятно било направено с цел да бъде едновременно лека и ефектна, като се различава от обичайните монети.

Името "Stephansgroschen" може да идва от името на Св. Стефан - покровител на Виена и името на катедралата. "Groschen" е старата монетна единица, която се използвала в региона. Това е интересен пример за това как монетите могат да бъдат използвани като средство за събиране на средства за обществено полезни проекти и реставрации.