Deep Purple – рок бандата, която забива и до днес

Deep Purple – рок бандата, която забива и до днес
27 август 2023

Deep Purple рок бандата любима на редица поколения. И до днес рок динозаврите радват феновете си и активно взимат участие в редица музикални събития. Като обявени за пионери в модерния през 68-ма „хард рок“ и „хевиметъл“, Дийп Пърпъл остават верни на стила си и днес. Бандата се създава в далечната 1968-ма в меката на рока – Англия. Градът е Хартфордшър. Музикалния стил на рокаджиите първоначално е така нареченият прогресивен рок, докато после звученето им става все по-хард.

В рокаджийските среди от 70-те години на миналия век, бандата заедно с Бляк Сабат и Лед Цепелин, са известни под прозвището „нечестивата троица“. Deep Purple присъстват и в рекордите на Гинес. Вижте малко повече за легендарната група…

Deep Purple – да правиш РОК музика почти ВЕК!

Записите на рок динозаврите са в над сто милиона продажби по цял свят. Само в САЩ легендите на рока са отбелязали 8 милиона продажби, като тук става въпрос само за официални данни. През 72-ра групата забива шумно на концерта си в Лондон, на сцената на Рейнбоу театъра и… Съответно през 1975-та заради този си концерт, по-шумен от всеки друг до момента, ветераните са вписани в Книгата на рекорди Гинес – в категория най-шумна група в историята. В историята си Deep Purple има едно музикално прекъсване от осем години – до 1984-та, когато се завръщат с трясък.

Едва ли легендарната китара на Ричи Блякмор не отеква в съзнанието на хиляди рокаджии по цял свят! Едни от легендите на бандата ще си останат и Иън Гилън, Дейвид Ковърдейл, Глен Хюз и още много други уникални музиканти.

Deep Purple прави уникална рок музика и днес, като единственият му първоначален член, останал в групата през годините, е Иън Пейс. През 2016-та култовата рок банда от Великобритания става част от „Залата на славата за рокендрола“.

Първият албум на рок динозаврите е „Сенки на Дълбоко Лилаво“ от 68-ма, а последния от 2017 се казва „inFinite”. Едни от най-големите хитове на групата са „Войн на съдбата“, „Алилуя“, „Дим над водата“ и много други. Deep Purple издават и много концертни албуми, компилации и радват феновете си с незабравими шоу-концерти. Чуйте рок бандата на всички времена и се потопете в света на хубавата музика!