Бюстът и корсетът през вековете

Бюстът и корсетът през вековете
27 август 2023

Хубавите гърди са въпрос на природна даденост, не на възраст. Жена, която има отпуснати гърди на трийсет години, това говори, че тя никога не е имала по-красиви. Лекарите знаят това, потърпевшите - също, макар че никога не си го признават. Това е разбираемо. Поне в мечтите си жената иска да притежава онова, което природата й е отказала. Затова и често чуваме думите: „Да ме беше видял на седемнайсет, имаше да се чудиш“.

 

Ако слушателят е мъж, винаги си прави заключението, че след двайсетгодишна възраст женската фигура се разваля. Ако пък е жена, веднага се вцепенява от страх пред настъпващата старост. Митът, че само младите жени имат красив бюст, вече е на изчезване. Той обаче има своето историческо оправдание, което е съществувало около стотина години.

 

Това е бил корсетът. През XVII, XVIII и XIX век мъжкият свят е изисквал дейни жени с действени тела, т.е. с подчертаване на бюста и бедрата, което се е постигало чрез грубо и безмилостно стесняване на талията до половината от естествения й размер.

 

Само най-младите момичета са били пощадени от тези мъчения. Но щом влизали във възрастта за представяне в обществото и за женитба, неизбежно им предстояло подчинението на корсета с всичките му неудобства. Жените много добре ги знаели, техните абсолютни недостатъци, като задъхване, болки в черния дроб и стомаха, дори изпадане в безсъзнание. Към тях се прибавя и развалянето на фигурата, защото талията се превръща в пристегната бразда, а гърдите увисват.

 

И наистина, веднага щом изчезва корсетът, женският бюст се възстановява в цялата си красота. Защото почти всички жени имат привлекателни гърди, разбира се, в съответствие със структурата им. Но едва днес, това познание започва вече да се възприема от обществото. Откриваме го в различни модни направления, които бързо се налагат, в нарасналите продажби на рокли и блузи, които се носят без сутиен независимо от възрастта.

А това не означава нищо друго, освен че жените вече не се срамуват от тялото си, че са достатъчно самоуверени да покажат красотата си пред целия свят, сякаш искат да кажат „красива съм такава, каквато Бог ме е създал“. Жените най-после обръщат гръб на диктуването от висшата мода и най-вече на изкуствено напомпаните и високо вдигнати гърди.