Чести грешки в любовната връзка

Чести грешки в любовната връзка
27 август 2023

Някои хора все не успяват да открият подходящия партньор. Започват връзка, убедени, че най-после са срещнали „истинския", но скоро след това се разочароват. А на вас липсва ли ви нещо във вашата връзка? Или още не сте срещнали „човека на живота" си? А може би сте с идеалния партньор, но допускате някои грешки? Любовта не е просто нещо - тя изисква усилия, които обаче си заслужават! Не обръщаме ли внимание на грешките си, ние не си даваме шанс да подобрим ситуацията.

 

Защо всъщност грешим?

Децата ни се учат, да подражават на нас, техните родители. Те усвояват определени модели на поведение и ги имитират несъзнателно. И също така несъзнателно повтарят нашите грешки. Добрата новина е, че ако осъзнаем грешката си, то можем да я поправим.

 

Най-честите грешки, които се срещат във връзката са:

 

Бързате да задълбочите връзката!

В началото влюбените допускат три основни грешки: пренебрегват приятелите си и близките си, избързват със секса и идеализират партньора: „Той е съвършен!", „Той е мъжът на живота ми!", въпреки че още не познават добре въпросния мъж. Истината е, че емоционалната близост се развива и постига с времето. Не бива също да бързаме да кроим планове за бъдещето и от първата среща вече да фантазираме за брак, деца и т.н... Добре е да не забравяте следното: мъжете не ценят нещата, които са придобили лесно. Не бързайте да им давате всичко веднага, това далеч не е печеливша стратегия.

 

Очаквате да чете мислите ви!

Първото и основно правило на любовната игра е искреното общуване! Често ли си казвате: „Ако ме обичаше наистина, щеше да знае какво мисля, какво искам, от какво имам нужда...“

 

Нима наистина очаквате от него да притежава телепатични умения?!

По-вероятно е да няма такива. Можете дълго му въртите номера за отмъщение, но ако не му кажете какъв е проблемът, ще навредите на връзката ви. И нищо, ама абсолютно нищо, няма да постигнете. Просто му споделете какво точно ви притеснява или ви се иска. Искреността изисква по-голяма смелост от мълчаливото страдание и потискането на гнева, който все пак в някой момент ще изригне. Но бъдете сигурна - партньорът ви ще понесе по-лесно внимателно подбраните думи, отколкото неконтролирани истерични изблици.

 

Вярвате, че винаги вие сте права!

Наистина ли е толкова важно това, че той реже картофите и ползва пастата за зъби не по вашия начин? Постоянните критики и съвети няма да ви направят да изглеждате по-качествена в очите на половинката ви. Това за него ще е нетолерантност и липса на уважение.

 

Не бъдете майка на мъжа до вас, бъдете му партньорка!

Не е необходимо непременно да се съгласявате винаги с партньора, но уважавайте мнението му. Не се грижете майчински за него, защото това ще му е неприятно и отслаби самочувствието му.

 

Винаги предлагате своята помощ на партньора си!

Да дадете съвет, да подкрепите или да окажете конкретна помощ на любимия, за да реши проблем, е нещо напълно естествено, но ако постоянно се товарите с грижите му, ще стигнете до задънена улица. Ще започнете да вярвате, че единствено вие знаете какво е най-доброто за него и това ще подхранва егото ви.

 

Винаги ще си избирате слаби и безпомощни мъже, които например са мамини синчета или пък пълни неудачници, това ше ви съсипе. Някои мъже търсят „супержената", до която ще се чувстват спокойни. И за техен късмет има жени, които правят голямата грешка да спасяват изпаднали в беда мъже.

 

Ако постоянно се притичвате на помощ на партньора си, той никога няма да има силите или волята да се промени и да превъзмогне проблемите си.

 

А защо пък вие да сте длъжна да ги решавате? Понякога жените се държат като майки, което изнервя техните партньори.

 

Не полагате никакви усилия!

Много по-лесно е да се влюбите, отколкото да останете влюбени. В началото се радвате на всеки миг, който сте прекарали заедно. Въздухът пламти от страст. А когато сте разбрали, че гой умее и да готви, сте възкликнали: „Да, това е мъжът на мечтите ми!"

 

Но колко е лесно да спрем да ценим това, което имаме, особено когато сме го получили. С времето свиквате с всичките му прекрасни качества, чувствате се спокойни и си мислите, че той е с вас завинаги. Лесно човек изпада в подобно заблуждение.

 

Истината е, че щом почувстваме сигурност в една връзка, изпитваме все по-малко нужда да се стараем. Тогава спираме да се гласим пред огледалото, не го изненадваме приятно и забравяме да казваме „обичам те". Тогава вече не сте жената, която го е оставяла без дъх. И как да бъдете, след като не полагате никакви усилия!

 

Допуснали сте страстта да угасне!

Един ден сте се събудили и сте открили, че онова неустоимо привличане вече го няма. Децата, работата, домакинските задължения ви ангажират изцяло, нямате време за романтика с партньора, занимавате се с по-важни неща... Изведнъж започвате да играете няколко роли (на майка, домакиня, съпруга, служител), и сте забравили ролята си на любовница. Страстта не умира изведнъж, тя постепенно започва да гасне, поради липсата на внимание и общуване между партньорите.

 

Заспивате без целувка за лека нощ, отивате на работа без прегръдка, а когато излизате, вече не се държите за ръка... и стъпка по стъпка се стига дотам, че вечер си лягате изморени и не ви е до интимност. Ако сте позволили работата, децата, домакинските задължения, стресът да се промъкнат в спалнята ви, побързайте да поправите грешката си! Отделете малко време и за вас двамата!