MINISTARKE – модерната женска поп-фолк група на Сърбия

MINISTARKE – модерната женска поп-фолк група на Сърбия
24 август 2023

MINISTARKE е женска поп-фолк формация, която е основана не отдавна през 2013 година, но бързо набира скорост и става много популярна. В меката на поп-фолка, Белград където много сръбски звезди се изявяват, се основава и това ново явление, изградено изцяло от нежни създания.

Състава на женската банда се състой от певицата Едита Арадинович, бек вокала Ана Масулович, на барабаните е Ивана Еремич, а на китарата Ивана Рудич. Въобще една идилия създадена от нежния пол, за радост на ухото и слуха. Естествено зад формирането на самата група стоят продуцентите Филип Милетич и Милош Роганович, които са автори и на повечето парчета на бандата. MINISTARKE е едно ново явление в сръбската фолк музика, което си заслужава вниманието.

MINISTARKE – малко история за създаването на самата група

Едита Арадинович е главната движеща сила и свързващото звено в MINISTARKE. Първоначално младата, красива и талантлива Едита се пробва сред жестоката конкуренция в сръбския Grand. Но опита й излиза неуспешен. По това време тя записва и своя сингъл „Overila”. Всичко обаче се преобръща наопаки, когато се ражда идеята за женската банда и момичетата се събират. Тогава хитовете започват да се редят един след друг, а публиката ги обожава. Първата песен на групата се нарича „Poplava” и е съвместен проект с Ацо Пейович. “Duni vetre” е второто парче, което момичетата пускат на музикалната сцена.

Най-големият успех за MINISTARKE идва обаче през 2014-та, когато те правят съвместен дует с звездата на Хърватската фолк музика Северина. Песента се казва “Uno momento” и жъне небивал успех не само в Хърватска и Сърбия, но и във всички Балкански страни.

Гледанията на този сингъл в глобалната музикална мрежа You Tube са над 95 милиона, което автоматично прави парчето второ най-популярно по гледания за региона на Балканите. MINISTARKE, обаче не се главозамайват и продължават да правят хит след хит.

Следващият им проект е със Саша Mатич и се нарича Zver”. В самият край на 2015-та MINISTARKE вече са готови да започнат работа по първия си дебютен албум. Те пускат един след друг хитовете си – “Gram emocija”, "Boing 747", “Kiseonik”, “Mrtav ili ziv” и “Paradoks”, които ще са част от първия им албум. През декември 2015-та година към момичетата се присъединява и китаристката Санела Дембър.

Зарадвайте слуха и очите си, като се потопите в един клип на горещата женска фолк формация MINISTARKE!