Видове медоносни растения в пчеларството

Видове медоносни растения в пчеларството
24 август 2023

Медоносни растения наричаме растенията, от които пчелите смучат цветен прашец и произвеждат мед. Това е едно от най-стандартните обяснения за производството на мед, но има редица специфични допълнения към него. Така например пчелите са изключително важен фактор за опрашването на почти повече от 80% от растенията. За пчеларството, обаче са важни само тези растения, чийто отделен нектар е достъпен за пчелите и при това е в големи количества, за да го складират те и да произведат ценните си пчелни продукти. Медоносните растения са редица видове, като сред тях има и такива с характеристики на билки. Именно от тях човека добива мед с лечебни свойства и качества.

Медоносни растения и класификацията им

Общо казано класификацията на растенията, от които пчелите добиват мед, може да се раздели на местонахождение, на вид паша на пчелите и на време за цъфтеж на самите растения. Така например по белега – цъфтеж, разделяме растенията носещи ни мед на пролетни, летни и есенни. Към пролетните спадат върба, бяла акация, ябълка, череша, подбел, круша, клен и много други. Към летните отнасяме липата, бялата детелина, слънчогледа и други. Ментата спада към есенните цъфтящи видове.

По своето местоположение делим медоносните растения на горски дървета, храсти или пък тревисти цъфтящи. Освен това разпознаваме ливадни и полски медоносни растения. По-специфичните медоносни видове са градинските, всестранно разпространените и тези специално засети с цел добив на мед. Сред засетите специално за лечебен мед видове разпознаваме памукът, валериана, ригана, маточината и кориандъра. Всестранно разпространените включват видове, като ментата, копривата, метличината, репея, магарешкия бодил и други. Сред полските растения носещи мед и опрашвани от пчелите разпознаваме слънчоглед, царевица, люцерна, елда, диня, пъпеш и много други.

Стандартно най-познатите ни градински медоносни растения са череша, дюля, кайсия, праскова, ягоди, ябълка и други подобни. Здравеца, ружата, бялата детелина, глухарчето и жълтия кантарион са част от ливадните медоносни култури. Сред горските разпознаваме видове, като бор, топола, смърч, кестен – сред дърветата и бъз, къпина, малина, шипка сред храстите. Тревните горски медоносни растения са дива ягода, мащерка, девесил и други подобни. Относно вида паша за пчелите съществуват растения даващи им прашец, такива даващи нектар и растения даващи им и двете.

Мак, шипка, бреза и бор например дават цветен прашец на пчелите, докато върбата, акацията и липата им дават нектар и прашец. Само нектар пчелите смучат от растения, като памукът например, но този вид растения са изключителна рядкост. В повечето случай освен нектар, пчелите събират и прашец едновременно.