• Начало
  • Новини
  • Най-подходящият начин да приемаме минерали във фитнеса и спорта!

Най-подходящият начин да приемаме минерали във фитнеса и спорта!

Най-подходящият начин да приемаме минерали във фитнеса и спорта!
19 август 2023

Да приемаме минерали във фитнеса и спорта е жизненоважно за един спортуващ. Освен да ги приемаме, обаче е добре да знаем, как точно и кога да правим това? Днес на пазара има много продукти предлагащи ни комплекс от минерали. В тези комплекси са включени почти всички минерали, които са ни необходими, но дали е добре да ги приемаме наведнъж? От друга страна пък едни минерали е добре да се приемат с храната, други не! Едни е добре да приемем преди да тренираме, други не! И, така отговорите на тези въпроси са изключително важни, за да има полза от приема на минерали за нас въобще.

Да приемаме минерали във фитнеса и спорта заедно с храна или не!

Тук твърд отговор за абсолютно всички минерали няма, затова стигаме до извода, че не е добре да приемаме комплексни минерали, като добавка! Например минерали, като цинк и магнезий, според учените не е добре да приемаме с храна, защото се възпрепятства доброто им усвояване от организма. Така да ги приемаме на гладен стомах е по-добрата опция. От друга страна, обаче минерали, като селен, калций, бор, желязо и хром например, е добре да приемаме по време на хранене. Това е така, защото абсорбцията им заедно с храна е по-добра и те имат важната функция да регулират метаболитните процеси и нивата на кръвна захар в кръвта!

Прием на минерали заедно – ДА или НЕ?

Да приемаме минерали във фитнеса и спорта, както вече казахме е важно, но да е съобразено с тяхната специфика. Когато ги приемаме заедно наведнъж в един общ комплекс – едни усвояваме, други не и така може да проявим липса на някакъв минерал. Затова е добре да приемаме минералите на съвместими групи или сами по себе си, според характеристиките им. Например калция, като минерал е добре да се приема сам по себе си, защото блокира усвояването, на който и да е друг минерал! От друга страна приема на цинк е добре да се комбинира с прием на желязо, защото то спомага усвояването му. Комбинацията на цинк и магнезий също е позволена, макар и да ползват едни и същи пътеки за усвояване. Практиката показва, че комбинацията работи добре.

Кога през деня ще приемаме минералите е важно единствено от гледна точка на различните им свойства. По този повод, ако приемем магнезий и цинк в комбинация вечерта – те действат успокояващо, регулират нивата на стрес и умора, както и нервните процеси. Ако, обаче ги изпием в комбинация сутринта – те тонизират, дават енергия и премахват умората.

Да приемаме минерали във фитнеса и спорта е важно, но важно е и да го правим правилно!