Билки и растения в Древността

Билки и растения в Древността
19 август 2023

Предназначение и развитие

Билки и растения е имало в миналото, както има и днес. В Древността билките са били на почит и редица тежки състояния и заболявания са лекувани с тяхна помощ. Билколечението е било главна медицинска практика не само в Азия и Близкия Изток, но и в рамките на Европа, а по-късно и в Америка. Кога точно човека е започнал да използва билките срещу заболяванията няма данни. Но вероятно това е било валидно още в Праисторическата ера.

Останали са писмени и архитектурни паметници, свидетелстващи за употребата на билки още в Древна Асирия. Столицата на Асирийската империя – Ниневия е била процъфтяващ център на производство на билки и тяхната култивация. Плочките с надписи на шумерски, асирийски и вавилонски език останали от периода – описват използването на билкови лекове от лечебни растения.

Билки и растения назад във времето – народите на Египет, Гърция и Рим

Древните Египтяни се осланят на знанията на Асирийците и Вавилонците за лечебните растения. Те ги доразвиват и това се доказва от намереният папирус на Еберс, където са описани над 700 лекарства общо приготвени от билки или животински лечебни средства. Египтяните са имали практиката редовно да организират експедиции към непознати страни, за да търсят лечебни растения. Те са познавали добре билки и растения, като ментата, макът, морския лук, синапа, татула и други.

В епохата на Древните Гърци са описани над 200 вида билки, използвани за лечението на разнообразни заболявания. Главно Хипократ е изследвал и записвал лечебните растения. След Хипократ, Аристотел създава масивен труд за билките и приложението им, като той се доразработва от ученика му Теофаст – смятан за основоположник на ботаниката, като наука.

Римляните доразвиват билковите познания на Гърците. Значителен принос за използването и изучаването на билковите растения имат и Арабите, както и Индийците. Не бива да се пропуска и ценното знание на Китайския народ в тази насока.

Когато Колумб открива Новия свят – Америка, билките и знанието за тях се обогатяват с много нови и различни видове, ползвани от местните Индиански племена. Традиционни билки и нови лечебни растения се смесват, за да се разпространят по целия сват и да се оформи науката за хомеопатията и лечебната сила на билките.

Паралелно с развитието на учението за билките, всяка една страна развива своя собствена Народна медицина, която се основава на билколечението и е валидна и до ден днешен. Затова понякога е добре да се доверяваме и на билките, не само на конвенционалните препарати, които имат доста странични ефекти!