Градинарство – знаем ли какви растения да си купуваме?

Градинарство – знаем ли какви растения да си купуваме?
19 август 2023

Как да избираме растенията за градината си?

Градинарство – дейност свързана предимно с отглеждането на цветя, тяхното закупуване, засаждане и избор. Разбира се освен цветя в градините ни има и декоративни храсти, дървета и тревисти видове. Все пак всеки градинар търси обилно цъфтящи видове за пролетта и лятото, за да обособи красива градина, която да го радва него и близките му.

В този материал ще се спрем на въпросите, какви растения да си купуваме за градината и как да ги избираме? Понякога избора на едно растение е много важен, понеже може да заразим останалите ни видове, ако закупим болно растение. Често добре изглеждащите видове, ярко цъфнали и свежи, скоро след закупуването им умират и спират да ни радват. Поради тези явления, ето и няколко съвета за избора на растения за вашата градина!

Градинарство и избор на цветя и зеленина за градината

Избора на цвете за градината, офиса или дома изглежда лесен. Просто се спирате на харесаното от вас растение и го купувате. Дали, обаче нещата стоят толкова ясно? Не, защото трябва да знаете, освен какво търсите като вид – колко възрастно растение да купите!

Обикновено професионалните градинари ни съветват да не си купуваме растения, които са прекалено големи и възрастни. Защо? Защото едно вече пораснало и възрастно растение на първо място много трудно понася стреса от преместването му. Тоест процеса му на адаптация в дома или градината ви е много по-дълъг и понякога невъзможен.

Често за офисите и обществените сгради се закупуват вече големи и оформени растения, но те биват поставяни в ситуация на минимални промени и веднага започват приспособяването си. С растенията за дома и градината нещата не стоят така в градинарство.

Ако сте си харесали даден вид растение в магазина добре е да погледнете точно къде е поставено, каква е почвата му и какво е състоянието на останалите видове. Ако забележите твърде голяма влага в почвата, завехнали или пожълтели респективно покафенели листа и цветове – растението не е в добро състояние!

Поставените на пряка слънчева светлина растения, тези до прозорци и врати не са добра покупка в магазина за цветя. Защо е така? Тези видове нямат видими наранявания, но когато ги закупите по-късно ще проявят увреждането си от светлината или измръзването, а вие ще се чудите защо свежото ви растение е умряло.

Листата на избраното от вас градинско или стайно цвете не бива да са прашни или с паяжини. Ако дори едно растение в този магазин ги има – не купувайте от там! Цветята вероятно са заразени и болни. Не бива да има лепкаво по листата и цветовете, те трябва да са свежи и здрави.

И в крайна сметка за цъфтящите видове е по-добре да изберете растение с повече пъпки, отколкото разцъфтели цветове! Ако искате да изберете здравите и красиви растения за вашата градина, правете информирано градинарство!