Кино ефекти

Кино ефекти
13 август 2023

Киното отначало е представлявало анимирани снимки, без звук. За времето си е било достатъчно атрактивно забавление. След това е усъвършенствано и са озвучавали филмите с добавяне на звуци и говор в студио, а в последствие звуците са се записвали в реално време.

 

Все повече кадри, за по-плавно движение на образите, все по-голяма резолюция, преминаване от черно бели филми към пълноцветни, киното непрекъснато се усъвършенства. Постепенно в киното се появяват всякакви спец ефекти, сцени заснемани на неутрален фон с добавяне на декор в заден план. Днес киното е сложна смесица от актьорска игра, декори, специални ефекти, 3D анимация и други кино техники.

 

Къде е мястото на актьорската игра, щом често актьорите са озвучители или задвижващи ЗD образи? Тази техника в дигитални кукловоди ли ги превръща, изразявайки движенията и емоциите им чрез измислени, нереални същества...?

 

Безспорно се изисква талант за да може да се съживи камък и дърво и да му се даде душа. Вече няма невъзможни неща в киното. Вероятно програмите и машините един ден ще могат да творят, имитирайки до голяма степен човешкото изкуство, без да могат да го достигнат и надминат, защото талантът не подлежи на програмиране. Той е нещо индивидуално, различно и затова гениалните артисти са така забележителни и впечатляващи. Те самите са едни красиви „грешки” в програмата, които правят живота ни по-емоционален и вълнуващ. Затова вероятно въпреки всяко изобретение в кино индустрията, актьорите ще продължават да бъдат основата в него, а специалните ефекти, ще служат само за грим и възможност да обличан нови, авангардни костюми.

 

Със специални очила 3D и озвучаване, зрителите получават усещането, че са във филма. Влизането в реалността на филма продължава с 6D и още реалистични кино техники, като синхронизирани с филма вибриращи столове, платформи за движение, вкарването на миризми, вятър, огън, студ, светкавици и други, общо 14 ефекта.

С развитието на технологиите вероятно киното ще дава все по-реалистични усещания.

 

Киното ще трябва непрекъснато да се бори с иновациите в устройствата за създаване на виртуална реалност, доближавайки се до нея, но същевременно оставайки отделно, различно и привлекателно средство за забавление. Ефектите в 6D макар да са симулация, са реално преживяване, което е различно от виртуалната реалност.