Закупуване на автомобил с участието на специалист

Закупуване на автомобил с участието на специалист
29 юли 2023

Участието на специалист при покупката на нов автомобил е винаги полезно, въпреки че по принцип той не би могъл да прозре и да открие някои скрити дефекти. След покупката вие разполагате с гаранционен срок, през който имате право на безплатно отстраняване на откритите дефекти или на заменяне на отделни части, възли и агрегати.

 

При купуване автомобилът трябва да се огледа да няма побитости, хлътнатини и драскотини по каросерията и ходовата част, да се проверят изправността на осветителната уредба, звуковият сигнал, стъклочистачките, отоплителната и вентилационната уредба, състоянието на купето (затварянето на вратите, подвижността на стъклата на вратите, изправността на предните седалки и облегалки), комплектуването — резервно колело (оглежда се дали е изправна гумата и да няма кривини по джантата), крик, инструменти, гаранционна книжка, инструкция за експлоатация.

 

След което се прослушва се работата на двигателя. Проверяват се ходовите качества на автомобила, превключването на отделните предавки на предавателната кутия, ускоряването, праволинейното движение (на равен път се пуска кормилното колело, за да се провери „да не тегли на една страна“).

 

С това приключват възможностите да се провери изправността на нов автомобил. По-внимателен и по-задълбочен трябва да бъде прегледът при покупката на стар автомобил. Това става твърде често, тъй като не всички имат възможност и средства да купят нов. (А безспорно по-добре е човек да има автомобил, макар и стар, отколкото въобще да няма.)

 

Прегледът при покупката на стар автомобил е насочен главно към установяване на „възрастта“ и износеността му. Вторият показател е много по-важен. По-голямата „възраст“ не означава все още много износен автомобил. При купуване на стар автомобил обикновено всички започват прегледа с проверка на показанията на километропоказателя. Но ние казваме, че малкият километраж (навъртени малко километри), макар и верен, действителен, също не означава отлично състояние.

 

Автомобилът е като лопатата - „Ако не работи - ръждясва“. За възрастта на автомобила най-добре и най-правилно се съди от годината на неговото производство. Тя може да се установи твърде лесно от документите. По-нататък трябва да се знае, че средният годишен пробег у нас е около 8000 - 10000 км.

 

Автомобил, представен с по-малко изминати километри, е вече съмнителен и трябва да се търсят други доказателства. Ако автомобилът е използван в чужбина, този показател се завишава значително. Проверката на състоянието на автомобила започва с външен оглед на каросерията. Овехтяването на боята е твърде красноречив показател за възрастта на автомобила, за това при какви условия е бил стопанисван — в гараж или на улицата.

 

Пребоядисването показва, че автомобилът е стар, или лошо стопанисван, или пък е претърпял тежка авария. Следите от изчуквания и пребоядисването на отделни части трябва да се оглеждат внимателно, за да се разбере какви са били другите последици от аварията и дали все още няма скрити повреди от нея.

 

Един от най-опасните врагове на автомобила е корозията. Особено силно корозират автомобилите, използвани през зимата в чужбина и в големите градове у нас, където за предотвратяване на поледицата по улиците се хвърлят големи количества сол. Затова много внимателно трябва да се огледа каросерията отдолу.

 

Вътрешността на купето също красноречиво говори на опитния купувач или специалист. По износеността на педалите на съединителя, на спирачката и на газта, по състоянието на тапицерията могат да се направят важни изводи. Проверката на купето завършва с проучване уплътнението на вратите и начина, по който те се затварят.

 

След проверяването на каросерията се обръща внимание на ходовата част. Обикновено използваните продължително време автомобили имат известни хлабини в кормилния механизъм или в шарнирните връзки на предния мост. Хлабините в кормилното управление се откриват, като се завърти кормилното колело. Ако то се завърта на повече от 30 градуса, и мръднат, може да се очаква, че кормилната кутия има луфт, който ще Ви създава проблеми.

 

За състоянието на предния мост се съди по износването на предните гуми. Ако протекторът им е износен неравномерно, може да се очаква деформация в конструкцията, нарушение ма регулировката на предния мост, износване на амортисьорите или неправилна експлоатация на гумите.

 

Хлабините в лагерите на предните колела се установяват, като колелата се разклатят във вертикална равнина.

 

Ако окачването е на листови ресори, проверява се здравината им. При независимо задно окачване колелата образуват трапец, стъпил на тясната си основа. Ако трапецът е стъпил с широката си основа, т. е. колелата се разтварят навън, може да се очаква износване в окачването.

 

Прегледът на двигателя започва с пускането му в действие на малка честота на въртене. Ако е изправен, трябва да работи без прекъсване, да не издава необичайни шумове и отработилите газове да не са оцветени — да няма черен дим. Проверява се и маслото. Има недобросъвестни продавачи, които поставят масло с голям вискозитет, за да уплътнят буталата и буталните пръстени в цилиндрите. Налягането при сгъстяване се проверява със специален манометър. Проверката завършва с пробно пътуване. И ако вече всичко е наред можете да пристъпите, към пазарлък с продавача, за продажба на автомобила. Успех!