Магията на големия екран

Магията на големия екран
29 юли 2023

Да се отиде на кино и да се гледат филми на големия екран е различно усещане, от това да се гледат филми в къщи. Еволюцията на киното показа, че то все още е живо и търси нови начини за да впечатлява. В далечното време, когато се е появил големия екран, хората са нямали къде другаде да видят нещо подобно и десетки години това е бил единствения начин да се гледат филми. В последствие се е появил телевизорът, като конкуренция на киното в излъчването на филми. Някои от хората предпочетоха уютния и мързелив начин да си лежат удобно в къщи и да гледат телевизия и киносалоните се по изпразниха, някои дори затвориха врати. С появата на видеофилмите и възможността за контрол над това, което да гледат, зрителите съвсем забравиха киното и само неговите предани фенове посещаваха салоните. С бума на Интернет и системите за домашно кино, сякаш идваше края на големия екран.

Но той оцеля и намери начин да пълни салоните.

 

Днес във всеки голям град има Мол, а в него секция за кино, с няколко зали. По-малки, но уютни, даващи възможност за избор сред десетина заглавия за даден период, те привличат почитатели на киното. Разбира се новите заглавия на филми са от голямо значение за пълнене на залите. Новите филмови заглавия излизат с впечатляващи реклами – плакати, интернет реклама под форма на трейлъри, тв реклама с въздействащи откъси от филма. Така киното успя да надвие конкуренцията и да я използва за да му служи за мощна реклама.


От ръчно въртящата се лента до дигиталното
прожектиране на филми е изминал само век. Първите филми са били неми, но въпреки това са били вълнуващи за първите зрители. Днес кино филмите са синхронизирали говор, музика и звукови ефекти и звучат в кино салоните с впечатляващи системи за стерео звук.

 

Какво ще е бъдещето на големия екран няма как да се предположи, вероятно киното ще следва и ще се възползва от новите технологии за дава на почитателите си възможността за час или два да попаднат и да се слеят с друг свят.