Кълбовидна мълния

Кълбовидна мълния
28 юли 2023

От дълбока древност хората са се страхували от бурята, придружена със светкавици и гръмотевици. Древните славяни се покланяли на бога на гърма и мълнията Перун. Богове на гърма са имали и древните елини — Зевс, и древните германци — Один.

Смятало се, че боговете наказват непокорните хора с огнени стрели. Според християнската религия свети Илия се вози по небето със своята колесница и праща на Земята огнени стрели.

Дълго време природната мълния е била загадка за хората. Едва през XVIII век те установили, че светкавицата представлява електрическа искра. В различни части на буреносните облаци се натрупват големи заряди разноименно електричество, които се привличат взаимно. Но те не могат да се съединят бързо. Пречи им въздухът, който е лош проводник на електричеството. В момента, когато те се съединят, настъпва силен електрически разряд. Между два облака или между облак и земя прескача огромна електрическа искра — мълния.

Там, където минава мълнията, въздухът силно се нагрява, налягането се повишава до няколко хиляди атмосфери. Става нещо като взрив на нажежени газове. Във въздуха се образува взривна вълна. Нея възприемаме като гръм. Съществуват различни видове мълнии. Най-често се наблюдават линейно-лентообразни. Това е грамадна електрическа искра, която прилича на лъкатушна река с много притоци. Дължината на такава искра достига километри, понякога няколко десетки километра.

Друг вид е плоската мълния. Тя прилича на запалена светлина зад облаците. За момент плоската мълния осветява голяма част от буреносния облак. По рядко се срещат ракетообразни, като броеници и кълбообразни мълнии.

Особено интересна е кълбовидната мълния. Този вид атмосферен заряд, както се вижда от самото име, има кълбовидна форма. Понякога тя достига размера на футболна топка.

Кълбовидната мълния се движи във въздуха доста бавно, със скоростта на бягащ човек. Лесно може да се проследи с очи. Нейният път често съвпада с посоката на вятъра. Понякога електрическото кълбо се спира. Ако се докосне до преграда, то експлодира и предизвиква разрушения.

В други случаи кълбовидната мълния изчезва тихо със слаб трясък. Когато кълбото се движи във въздуха се чува слабо свистене. Цветът му може да бъде ослепително бял, червен, син.

Мълнията може да проникне в къщата през отворена врата, отворен прозорец, комин. В миналото много хора са мислили, че това е зрителна измама, но днес снимките твърдо установяват че кълбовидна мълния съществува.

Естеството на кълбовидната мълния още не е разгадано напълно. Установено е, че тя най-често се появява след мощен електрически разряд по време на буря като лентообразна мълния.

Руският учен П. Н. Червински смята, че кълбовидната мълния представлява кълбо от силно наелектризирана смес на газове от въздуха. Тази смес е неустойчива и може да експлодира по различни причини.

Ако се докосне до електрически проводник, тя може да се разреди спокойно. По мнението на френския учен Матиас кълбовидната мълния представлява особени химически съединения на атмосферни газове, азот и кислород. Други смятат, че това е плазма. Изучаването на кълбовидната мълния ще разгадае това интересно природно явление, но все още много световни учени се занимават с нейната същност.