Защо нарушаваме ваканционната хармония?

Защо нарушаваме ваканционната хармония?
24 юли 2023

Чакаме ваканционното време цяла година, а когато най-накрая се оказваме на брега на морето или сред планинския уют, нещата съвсем не са както сме ги мечтали. Изведнъж започваме да се караме с любимия за щяло и нещяло. И хармонията изчезва...

Какво провокира скандалите по време на почивката? Защо вместо да се наслаждаваме на краткото, дълго чакано удоволствие, губим време в изясняване на отношенията?

Ето какво ни кара да бъдем толкова недоволни от партньора си (и той - от нас) именно тогава, когато се очаква отношенията ни да са в пълна хармония.

Замислете се: ако в отношенията се натрупва умора, раздразнителност, то смяната на обстановката невинаги може да се окаже ключ към разрешаването на тези проблеми.

Например партньорите може трудно да намират общ език по теми, като как да прекарват свободното време, в кой ресторант да отидат, колко бакшиш да оставят. Всичко може да се превърне в голям дразнител - като се почне от маршрута, избран от партньора, до това накъде гледа прозорецът в хотела. Така че не бива да разчитате, че промяната на „декорацията“ като с вълшебна пръчка ще хармонизира отношенията ви.

Дори обратното: новата обстановка и свикването с нея изискват и нови отношения, нов тип комуникация. За съжаление, тук стават сблъсъци и понякога, като не намира разбиране от страна на партньора си, човек търси някого, който да го разбере - така в отношенията се вмъкват и „трети лица“.

Различията наяве

Често в ежедневието си двойките нямат време взаимно да забелязват недостатъците си, за да разберат и осъзнаят различията в интересите си. А по време на отпуск няма работа, която да заема по-голяма част от времето, няма за къде да се бърза, няма ги обичайните домашни задължения, с които трябва да се справяме. И наяве излизат онези неща, на които с партньора си гледате по съвсем различен начин. Съвет: Какво от това? Не сте се избирали да сте еднакви. Просто не се настройвайте негативно, а опознайте отново човека до себе си.

Липсата на личност

Средностатистическата двойка прекарва над 9 часа в денонощието разделена (поради работа и всякакви други ангажименти). Колкото и необичайно да звучи, всъщност това време помага на всеки да се разсее от семейните грижи и от постоянното общуване с половинката си - точно както вкъщи си почиваме от работните моменти.

А по време на отпуск факторът „работа“ отпада: партньорите са принудени да прекарват повече от обичайното време заедно. И се случва единият (а може и двамата) да започне да се дразни от липсата на възможност да си „почине“ от любимия човек, да се концентрира върху нещо друго. Дреболиите, които обикновено не успяват да ни раздразнят, по време на почивката могат да се окажат проблем.

Ето така, вместо да се наслаждавате заедно на почивката, това „заедно“ се превръща в проблем №1. Защото непрекъснато сте заедно. Да, през първите дни е ОК, дори е много приятно. Но после се налага да се примирявате с твърде много неща, а накрая вече това започва да ви дразни.Защо?

Простичко е: всеки си има своите навици, желания, нужди, включително и потребност от самота и лично пространство - поне за малко. И какво се оказва? Че съвместното прекарване на годишната почивка е най-добрият начин да проверим своите чувства - колко дълго всъщност можем да „издържим“ своя избраник.

Съвет: Замислете се - може би това е моментът да се научите да се вглеждате повече в партньора си, да си дадете сметка, че не е лошо да го познавате по-добре. Ами - възползвайте се! Опознайте го, дори и това да е за сметка на някой друг компромис. И той ще го направи за вас - така ще откриете нови начини да общувате.

Идеята на почивката

Понякога в основата на разногласията е именно това: обикновено някой от партньорите, по-често дамите, малко прекаляват с очакванията. Може би ви се е случвало да ви се иска всичко по време на почивката да бъде идеално: перфектна стая в хотела, водата - перфектно прозрачна и без водорасли, чудесна компания за вечеря, уникални забавления за всеки ден. И ако само една от тези точки не е като „по мед и масло“, идеалната картинка започва да се размазва, като това неизбежно става причина за раздразнение и недоволство от ваша страна, което обикновено изливате върху партньора си (просто защото той е до вас).

Съвет: Всъщност по време на почивката е най-важно да сте в разбирателство с половинката си и да се наслаждавате на всеки миг.

Не ви харесва гледката от прозореца?

Ами излизайте на разходка по-често и се наслаждавайте на изгревите и залезите! Не обвинявайте любимия за всички неуредици, а с ирония приемете всичко, разцелувайте благоверния и се наслаждавайте на отпуска си. Да, често преди отпуските си сме в някаква работна надпревара сами със себе си. Трябва да довършите отчета, да приключите сделките, да прехвърлите работа на колеги - да наредите всичко така, че докато ви няма, нещата да вървят нормално. И всичко това води до психологически стрес и натрупване на негативни емоции, които трябва някъде да се излеят. Настъпва първият отпускарски ден - не сте на работа, но натрупаното си стои. Ето затова често в първите дни от отпуската се случва цялото напрежение да се излее върху партньора. Дори по някакви съвсем незначителни поводи човек в такъв момент избухва, олеква му и после сам си се чуди защо се е гневил (а причината е в напрегнатите дни преди заминаването).

Съвет: Бъдете търпеливи. До ден-два емоционалното претоварване отминава и започва истинската ваканция.