• Начало
  • Новини
  • Защо е важен гликемичния индекс при практикуващите фитнес и спорт?

Защо е важен гликемичния индекс при практикуващите фитнес и спорт?

Защо е важен гликемичния индекс при практикуващите фитнес и спорт?
23 юли 2023

Гликемичния индекс при практикуващите фитнес и спорт е тясно свързан с употребата на въглехидрати от тяхна страна! И в този ред на мисли, може да се каже, че този индекс обозначаван с инициалите GI, е показател за влиянието на въглехидратните храни и продукти върху нивата на кръвна захар в тялото ни. Защо обаче този индекс е толкова важен за спортуващите? За да отговорим на този въпрос е нужно да поясним видовете въглехидрати и как те действат върху образуването на мускули в телата ни, чрез усвояването им!

Като начало приетите въглехидратни храни биват бързо усвоени или с висок гликемичен индекс, обикновено над 70 единици и бавно усвоени с нисък гликемичен индекс, обикновено под 70 единици. В случая при фитнес и спорт се интересуваме и от двете групи въглехидратни храни! Първата група за кратко време след приема й предизвиква секретиране на инсулин в кръвта. Като хормон инсулина е най-анаболния натурален продукт, защото от секрецията му в панкреаса се влива директно в кръвта. Така мускулната маса бързо се покачва. От друга страна обаче втората група въглехидрати много бавно и постепенно стимулират инсулиновото производство. По този начин при по-продължителна силова тренировка имаме енергия, за по-дълго време!

Гликемичния индекс при практикуващите фитнес и спорт е важен, за да се осъзнае ролята на инсулиновите нива и важността от приема на въглехидрати по време на тренировка, преди или след нея. Важно е да отбележим, че клетките на мускулите могат да поемат определено количество инсулин обаче и това, което е излишно директно се превръща в мастни тъкани! По този начин напълняваме и губим спортната си форма.

Кога е добре да приемаме така наречените бързо усвоени въглехидрати ( прости ) и кога бавно усвоените ( сложни )? Простите въглехидрати е най-удачно да приемаме след тренировка, която ни е изтощила и максимално сме изгорили калории. Тогава е добре да хапнем малко натурален шоколад например, като едно средство да възстановим гликогена си и да тонизираме мускулите, но не в големи количества естествено! Преди тренировка не ги приемайте, защото те бутат кръвната захар и не можете да спортувате оптимално. Сложните въглехидрати са в бобовите култури, ядките и пълнозърнестите най-вече. Те се приемат изключително добре и са полезни преди самата тренировка. Дават Ви необходимата енергия, за дълъг период от време. Не е добре обаче да ги хапвате вечер, защото тогава те не се усвояват и се превръщат в мазнини.

Гликемичния индекс при практикуващите фитнес и спорт е важно мерило за правилното протичане на процесите в тялото и най-добре ни дава представа, как и с какво да се храним, за да има оптимални резултати спортуването ни!