• Начало
  • Новини
  • Преместване на стрелките на часовника: плюсове и минуси

Преместване на стрелките на часовника: плюсове и минуси

Преместване на стрелките на часовника: плюсове и минуси
9 декември 2022

Както в много други страни, всяка пролет и есен у нас започва да се говори за преместване на стрелките на часовника. Какво е лятно време? Защо беше въведено и защо се опитваме да се адаптираме към смяната на времето два пъти в годината? И така, лятното време е време, което е изместено с един час напред спрямо астрономическото стандартно време за даден регион. Това определение се дава от много справочници, но, за съжаление, никой от тях не отговаря на въпроса за целесъобразността на това събитие.

 

За първи път идеята за превод на стрелките на часовника се появява на страниците на английски вестници през 1907 г., което заблуждава някои от нашите съвременници и им дава правото да смятат Великобритания за първата страна, която използва спестяването на ресурси на своята територия чрез превод на часовника. Всъщност часовниците за първи път са превключени на лятно часово време в Кайзер Германия. Това беше направено с цел по-рационално използване на дневните часове по време на военните действия през Първата световна война. По-късно идеята е възприета и от други страни. Днес лятното часово време се използва в над осемдесет и две страни по света.

 

Най-често можете да чуете следната обосновка за целесъобразността на въвеждането на сезонно време: годишната смяна на часовника може да спести, според различни оценки, до четири и половина милиарда киловатчаса. Светлата част на деня през летния период се увеличава, поради което се получават такива спестявания.

 

Друг аргумент за преместване на стрелките на часовника е следното съображение: лятното часово време помага за намаляване на броя на пътнотранспортните произшествия, а също така намалява броя на криминалните инциденти, които традиционно се случват през нощта. До известна степен това твърдение е вярно, но според противниците на сезонното време ползите тук са минимални и не си заслужават причиненото неудобство.

 

На първо място медиците са против сезонната смяна на часовниците. Буквално в един глас те крещят за огромната вреда, която това събитие нанася на нашето здраве. Според статистиката през първата седмица след превключването на стрелките броят на повикванията за линейка се увеличава с 11%, броят на инфарктите се увеличава с един път и половина, а броят на оплакванията от депресия също се увеличава значително. Най-засегнати от негативното влияние на преходния период са малките деца и възрастните хора.

 

Доказано е също, че смяната на часовниците се отразява негативно на животните. На първо място, това се отбелязва от жителите на селските райони. През преходния период млеконадоите рязко спадат. Освен това нарастват случаите на мастит при кравите. Дори градските животни изпитват неудобството да сменят часовника на зимно или лятно часово време - например кучета, които са свикнали да се разхождат в определен час.

 

И още един аргумент срещу сезонното време: според най-големите транспортни компании броят на неизправностите и различни аварии рязко се увеличава по време на превключването. Също така многократно беше отбелязан скок на пътнотранспортните произшествия, който падна върху периода на свикване с новото време.

Така, че изводът дали трябва всяка година по 2 пъти да се сменя времето и сверяване на часовника е наложително или просто поддържане на една абсурдна идея е рентабилна и ползотворна, си направете сами?!