Поддръжка на съдовете за хранене

Поддръжка на съдовете за хранене
12 юли 2023

Дори и най-качествените прибори за хранене изискват правилна поддръжка, ако искате да ви служат дълго време.

Приборите от неръждаема стомана - каквито се купуват и ползват най-често - не изискват сложна поддръжка. Старайте се да не допускате засъхване на остатъци от храна по тях, мийте ги с подходящи препрати, използвайте гъби от дунапрен, тъй като металните нишки може да повредят полировката (това не е фатално, но нарушава добрия външен вид).

Ако вилицата или лъжицата е престояла дълго време в солена вода, може да се образуват тъмни или светли петна. Лесно ще отстраните тези петна с 4, 5% разтвор на оцет или лимонена киселина. Спокойно може да миете приборите от неръждаема стомана в съдомиялна машина.

Приборите за хранене с ярки пластмасови дръжки изглеждат весело, но имайте предвид, че пластмасата е нетрайна, бързо се ожулва, а в драскотините се натрупват замърсявания. Затова ако нямате намерение постоянно да почиствате замърсяванията от местата на съприкосновение между метала и пластмасата, по-добре не купувайте такъв набор от прибори. Съдомиялната машина може да ви помогне, но не използвайте режим на висока температура, тъй като пластмасата ще се деформира с течение на времето.

Същото може да се каже и за приборите с дървени дръжки - в зоните на съприкосновеност на дървото с метала постоянно ще се натрупват нечистотии, което може да предизвика смущаваща ситуация пред гости.

Поддръжката на по-луксозните прибори от сребро, мелхиор и нейзилбер наподобява тази на ювелирните изделия. След всяко използване и измиване те трябва да се изплакват с разтвор на сода за хляб (50 г сода на 1 л вода). Необходимо е периодично почистване със специална паста, разтвор и салфетка. По този начин се създава защитен слой на повърхността на приборите.

Другият вариант е да използвате по-стари (и по-евтини) методи. Един от тях е да разтворите в 500 мл вода 2 с.л. сода и да сложите да се загрее. След като заври, поставете няколко малки парчета алуминиево фолио и веднага сложете в разтвора приборите за 15 мин.

В никакъв случай не използвайте за почистване на прибори от сребро и мелхиор паста за зъби, тъй като бързо ще потъмнеят. Пазете ги от всякакво съприкосновение с хлор, тъй като той ускорява процесите на окисляване. Може да миете тези по-скъпи прибори в съдомиялна машина, но изберете по-щадящ температурен режим и неагресивни препарати. И не забравяйте след това внимателно да ги подсушите с мека кърпа.

Има и специални набори прибори за маса, украсени с емайл, керамика, покрити със сребро или злато - истински произведения на изкуството, които предизвикват асоциации с балове и тържествени обеди в огромни имения. Ако сте сред късметлиите, които притежават такива прибори, имайте предвид, че грижите за тях трябва да са изключително внимателни - не бива да се поставят в съдомиялна машина, защото ще се повредят.