Какво е влиянието на парфюмите върху нас?

Какво е влиянието на парфюмите върху нас?
12 ноември 2022

Жак Полж, който служи почтено на CHANEL почти 40 години, неведнъж е казвал: „Дрехите служат за украса на външния вид на човек, а парфюмите отразяват неговия вътрешен свят.“ Но процесът работи и в обратната посока: прилагайки този или онзи аромат, ние можем да избираме настроението и да контролираме състоянието си!

Ароматно настроение. Психолозите са доказали, че ароматите на лимон, грейпфрут и лимонена трева подобряват концентрацията и ефективността, повишават скоростта на реакция в случай на спешност. Именно цитрусовите миризми могат да повлияят благотворно на общото състояние и да ободрят по-ефективно от кофеина и кафето!

Ароматни успокоителни. Отпуснете се и създайте приятелска атмосфера. Ароматите на лавандула, лайка, сандалово дърво и жасмин облекчават напрежението, забавят движенията, правят събеседниците по-възприемчиви към чувството на удоволствие и склонни към съчувствие. Идеално е да имате ароматен дифузер у дома с подобни нотки или да нанесете аромат, когато денят е „неуспешен“.

Аромат антистрес. Канелата и ванилията се използват активно в търговията на дребно - защото миризмата на кифлички от детството ви автоматично се отпуска. Морето е като знак за почивка, бягство от обикновения живот, безгрижно време за почивка. Така, че пълен релакс и спокойствие.

Ароматна носталгия. Връща ни във времената, когато сме били щастливи. Детство, прясно окосена трева, поляна, първо пътуване до езерото. Това са и така наречените тригерни аромати - например в детството най-голямата благословия е било да отидеш в парка, където мирише тотално на сладолед и захарен памук. Дори когато сте на 70+, тези аромати винаги ще предизвикват усмивка на лицето ви и приятни усещания в тялото ви.

Ароматно впечатление. Учудват, събарят, впечатляват. Като правило те се използват за подчертаване на оригиналността на природата или статуса. Те включват аромати на специфични отрови, гуми или сурови гъби. Само нишовите марки имат такива аромати, което означава, че са с малък тираж, по-скъпи са, но определено демонстрират специалния парфюмен стил на притежателя си.

Така, че парфюми има много, аромати също. От голямо значение е да изберем правилния, който да ни направи щастливи, забележими и разчупени към околната среда и света. Успех!