Вино от дюли и сливи

Вино от дюли и сливи
27 юни 2023

Дюлите са есенни плодове със специфичен аромат. Някои хора ги използват за направата на лечебни отвари, но това предимно касае народната медицина. Най-често от тези плодове се прави конфитюр или сироп. Но тези, които са опитали да правят вино от дюли, са получили страхотен резултат. За да стане виното хубаво и ароматно, трябва да се избират узрели и здрави дюли, които се оставят две седмици да отлежат. След това престоялите плодове се смилат като получената каша се поставя в голям съд и после се заливат с чиста вода. Ако искаме виното да няма много силен аромат, дюлите предварително трябва да се обелят.

 

Начинът на приготвяне на дюлево вино е следния: На всеки 10 кг каша от плода се добавят 5 л вода и около 2-3 г калиев метабисулфит, или пък 20-30 мл серниста киселина.

 

Покриваме добре съда и получената каша трябва да престои около една седмица. През тази седмица сместа трябва задължително да се разбърква минимум два пъти дневно.

 

Като мине този период около седмица, сместа се пресова и полученият сок се налива в подготвени за тази цел чисти съдове, където се оставя отново ферментацията да продължи. Ако се е получила кал при ферментацията, тя се отделя.

 

След тази процедура се добавят не повече от 2 кг захар на всеки 10 литра от получената течност и ферментацията отново продължава. При дюлите този процес на ферментация продължава около четири месеца. Когато виното се е избистрило, вече може да се пие.

 

Ако плодът от дюли ни е малко, може да смесим в части едно към две сок от дюли със сок от ябълки, при което се получава много ароматно вино с особено приятен вкус.

 

Вино от сливи. Сливите също са есенен плод и са предпочитани както директна консумация, така и да си направим множество други апетитни храни: конфитюри, сиропи, та дори и вино. Но не всички сортове сливи стават за приготвяне на качествено вино.

 

Сортовете Ренклода и Мирабела са изключително подходящи за направата на вино, което е с много добър вкус и аромат.

 

Начин на приготвяне: Трябва да се изберат много добре узрели сливи. След като се отстранят костилките, плодовете се смачкват, заливат се с чиста вода, като на 4 килограма сливи се прибавя 3 литра топла вода и после съдът се покрива. След като е престояла два дни, получената каша се пресова и на всеки 2 литра извлечен сок се добавя по 0,5 кг захар.

 

За да се подсили аромата непременно трябва да се прибавят малко, но ситно натрошени костилки от сливи , след което получената смес отново се оставя да ферментира.

 

Друг начин за направа на хубаво вино от сливи: първо плодовете се запарват, след това се смачкват и като изстинат се объркват с активни дрожди. Сместа престоява около 48 часа и после получената каша се пресова. Ако са останали твърди части от плодовете, се долива отново чиста вода и престоят им е задължителен.

При получен сок около 10 литра твърдите частици се заливат с 3 литра вода, разбъркват се хубаво и пак се оставят в покой за около 48 часа. С полученият сок от двете пресования се действа внимателно, като на всеки 10 литра средно се прибавят по около 2,5 кг захар и се извършват останалите манипулации, както при приготвяне на други вина.