Върху какво стъпвате – основата на вашия дом

Върху какво стъпвате – основата на вашия дом
24 юни 2023

Преди да помислите с какъв цвят и облицовка да бъдат стените на вашия дом, какви мебели да изберете, трябва да започнете от базовия въпрос – върху ще стъпвате. Материалите и изпълнението при полагане на пода в жилището предопределят и качеството на живот, без в тази констатация да има ни най-малко преувелчиние.

 

Видът настилка трябва да бъде съобразен с няколко въпроса. Върху какво ще бъде поставена тя, само бетон ли има отдолу или сте поставили подово отопление? Каква функция изпълнява помещението? Лесно ли се почиства? Колко струва? Освен тези питания ще възникнат и други, а за съвет можете да потърсите експерт по интериорен дизайн, който със сигурност ще ви насочи според спецификата на апартамента.

 

Логиката например говори, че при наличие на подово отопление за предпочитане е полагането на керамика или ламинат. При такава композиция не е изключено да се използва паркет или мокет, но е по-рядко срещана опция.

 

Ако разсъждаваме кое се чисти по-лесно, то на преден излизат или плочките (теракота и гранитогрес), или ламинатът. Мокетът и килимите без съмнение събират доста повече вредни микроорганизми, а поддържането в добро състояние на качествен дървен паркет може да бъде трудоемко и да изисква специални по-скъпи препарати.

 

Свикнали сме керамиката да бъде използвана преимуществено в кухнята и банята, но все по-често модерните домове са решени, и то доста стилно, изцяло с такива материали, включително в дневната и спалните. Ламинатът също е често срещан в модерните домове, като е предпочитан заради лесното почистване и относително по-ниската цена в сравнение с другите типове подови композити. По отношение на стойността се намират и изгодни опции при мокетите.

 

И двата типа настилки обаче отстъпват по показател дълготрайност и издържливост. Ламинатът се похабавя след няколко години употреба, а след време мокетът се замърсява до степен, до която вече е трудно да бъде почистен качествено. В този смисъл керамиката и паркетът устояват значително по-дълго изпитанията на времето и са по-податливи на ремонт и реновация в сравнение с по-евтините материали.

 

Факторите, които трябва да имате предвид, надхвърлят пръстите на ръцете и затова, ако не сте сигурен коя предпоставка играе по-важна роля за вас, винаги можете да потърсите интериорен специалист за консултация.