Здравословно хранене при децата

Здравословно хранене при децата
21 юни 2023

Детският организъм все още не е достатъчно укрепнал, че приемането на вредна храна да е почти безвредно. Напротив, на децата трябва да се осигурява здравословна полезна храна, защото тя е изключително важна не само за здравето им, но и за растежа и развитието им. Храненето на малчуганите трябва да е разнообразно и пълноценно, без да се лишават от определена хранителна група или да се набляга предимно на една хранителна група. Необходимо е, няколко пъти на ден, да се консумират зърнени храни или картофи, а консумацията на плодове и зеленчуци е задължителна ежедневно. Млечните продукти също са важна част от хранителния режим на децата.

Мазнините обаче трябва да бъдат ограничавани. Когато готвите, добра идея е да използвате предимно растителни масла, вместо животински мазнини. А рибата и бобовите храни са по-препоръчителни, отколкото месото и месните продукти.

Децата трябва да консумират по-малко сладки продукти, както и такива с по-голямо количество захар, а и безалкохолните напитки, в чийто състав има захар. Необходимо е и да не прекалявате със солта. Течностите обаче задължително да се приемат редовно – детският организъм трябва да е добре хидратиран.

За децата е изключително важно да закусват, така че да си осигуряват достатъчно енергия и полезни вещества. Освен това така ще избегнат чувството за силен глад, което се появява към обяд и няма да преяждат на обед.

Друго важно нещо за запазване на здравето на децата, освен полезната храна и правилното хранене, е физическата активност. Движението е начин организмът да бъде запазен здрав, бодър и укрепнал.

Когато се приготвя храната, изключително важно е да се съблюдават правилата на хигиената. Внимавайте с приготвянето и съхранението на храните, защото това влияе върху тяхното качество и годност.

За да бъдат децата ви здрави и силни, важно е да им осигурявате всички необходими вещества, като това става чрез разнообразна и пълноценна храна, редовен прием на течности и физическа активност.