Комодският варан - отровният островен дракон

Комодският варан - отровният островен дракон
19 юни 2023

Най-големият гущер на земята. Бавен, но славен. Това е Комодският варан, още познат като Varanus Komodoensis. Открит през 17-ти век от престъпница, изпратени на заточение от султана на Сумбава. Със сигурност само видът му ги е накарал да се разкаят. Ако това не е било достатъчно то те са преосмисляли житейските си избори след едно ухапване.

Този хищник е единственият, който играе тази роля на острова Комодо и няма естествени врагове. Негова задача е да регулира популацията на тревопасните видове и той го прави майсторски. Няма плячка, която може да му се опре. Независимо от големината, бързината, гъвкавостта и, краят и винаги е един и същ- отравяне, инфекция, смърт.

Комодският варан е бавно животно, но за да ловува на него не му трябва бързина. Най-смъртоносното му оръжие е захапката му. През 2006 година бе направен ядрено магнитен резонанс и бяха разкрити отровни жлези в устата на варанът. Тази отрова е с бързо действие и предизвиква рязък спад в кръвното налягане на жертвата и шок.

Този хищник не разчита само на тази отрова, след като животното е повалено и са изминали няколко дни след смъртта му и то е започнало да се разлага, едва тогава е време за пиршество. Благодарение на диетата от развалено месо освен на отровата си влечугото може да разчита и на бактериите, придобити от заседналата между зъбите му плът. Така дори и да се даде антидот на жертвата оцеляването и все още е на кантар, да не говорим, че всяка една захапка е толкова силна, че може да счупи кости без проблеми. А и скривалищата не са опция, тъй като варанът има змиеподобен език и го използва да долавя топлинните вълни.

И така без да бърза, само след една захапка, варанът си е осигурил плячка. Хищник, с който не бихте искали да се срещнете.