Jasar Ahmedovski – сръбския певец с македонски корени

Jasar Ahmedovski – сръбския певец с македонски корени
17 юни 2023

Jasar Ahmedovski е сръбски певец, който има македонска кръв. Само петнадесет годишен певецът решава да напусне родното си градче Лажани, близо до македонския град Прилеп и да замине за Сараево. Там младия талант започва певческата си кариера, като певец в таверна. Макар и добре платен, една вечер го чува Шабан Шаулич и му предлага да замине за Белград, където да прави музика.

В Белград музиканта споделя една квартира с Мирко Кодич – известния акордеонист. Заедно с Кодич, Шабан и Раде Вучекович, певецът твори активно и са неразделни. Jasar Ahmedovski е уникален талант, който трябва да се чуе и усети.

Jasar Ahmedovski – да последваш съдбата си на сръбски музикант

Jasar Ahmedovski е роден през 63-та година в Македония, в малкото градче Лажани, близо до Прилеп. Семейството на певеца е голямо. Той има трима братя и една сестра. Неговият по-малък брат Ипча Ахмедович е също много популярен сръбски музикант.

Самият Яшар му помага в кариерата на певец, като го отвежда в Белград, но той е доста сприхав по характер и загива трагично в катастрофа с автомобил. Семейството е покрусено от новината и скоро родителите на Jasar Ahmedovski умират, а той им посвещава песента си „Там сте“.

Jasar Ahmedovski от рано осъзнава, че ще става музикант. Едва на 15 години, той заминава за Сараево, където започва да пее в местна таверна. Певецът пълни ресторанта с хора всяка вечер и е добре заплатен от собственика. Бащата на Яшар иска сина му да следва медицина, но в началото на следването музиканта се отказва, защото музиката е това, което го влече.

Една вечер в таверната идват Шабан Шаулич, Миле Китич и други известни сръбски певци. Шаулич кани Jasar Ahmedovski в Белград и там те заедно правят музика. След смъртта на брат му, обаче приятелите на Яшар сякаш не му показват съчувствие и той спира да се среща с тях.

Самият Jasar Ahmedovski избягва светлините на прожекторите и не иска да се обвърже с Гранд продукция, защото неговата музикантска кариера е изградена преди тази компания и той смята, че и без нея си остава хитов музикант.

Днес основно Jasar Ahmedovski композира за себе си и за колеги. Кариерата на музиканта започва с Югодиск и песните „Съдбата ми е в ръцете ти“, „ Вярвам в теб“ и „Всеки трябва да се върне“.

Jasar Ahmedovski издава първия си албум през 82-ра. Той се казва „Една едничка жена“ и едноименната песен от него е визитката на певеца и до днес. Последният албум на певеца е от 2012-та и се казва „Ти си всичко за душата ми“. В кариерата си музиканта има издадени над 10 албума и много самостоятелни песни.

Последните две парчета на Jasar Ahmedovski са включени в албума „Летни хитове на Гранд“. Заслужава си да ги чуете, както и останалите уникални песни на твореца.