Как да победим следобедната умора

Как да победим следобедната умора
14 юни 2023

След като се наобядвате, особено в по-топлите пролетни или есенни дни и още повече ако през отпуската си сте свикнали да поспивате през деня, най-вероятно чувствате отлив на енергия.

 

И макар че сте на работното си място и имате куп задачи за изпълнение, единственото, за което си мислите, е кратка следобедна дрямка...

 

Добрата новина е, че не сте сами: повечето хора имат този проблем. Специалистите дори са доказали, че е съвсем нормална реакция на организма ни, логична част от 24-часовия ни биологичен цикъл. Както ни обясняват: няма как да сме в оптимална кондиция за работа 10 часа на ден.

 

А още по-добрата новина е, че има лесни и ефикасни начини да се справите с повика за следобедна дрямка.

 

Опознайте собствения си ритъм

Настройките" на биологичния часовник са различни за всеки от нас. Така че, за да се справите с резките спадове на енергия, най-важно е първо да обърнете внимание кога точно те се случват при вас.

 

Наистина най-често страдаме от липса на тонус и понижена работоспособност в ранните следобедни часове, но това все пак не е общовалидно правило. Като разберете кога при вас най-силно се появява желанието да си подремнете - в 14 ч. или в 10 ч., вие ще сте подготвени за настъпващата „криза" и ще може да туширате последствията й. Така че опознайте себе си, научете се кога е най-вероятно да почувствате умора и липса на енергия и го приемете с респект към собственото си тяло и неговите естествени потребности.

 

Планирайте по-леки задачи затежките часове

След като знаете кога ще ви налегне желанието да си дремнете, разпределете работните си ангажименти така, че точно в този отрязък от време да се занимавате с тази част от задачите си, които не изискват силна концентрация и остър ум. Например, заемете се с отговаряне на служебни имейли, подреждане

и почистване на бюрото и др.

 

Планирайте отговорните задачи засилните си периоди

Ако си знаете, че между 9 и 11 часа сутрин сте най-активни и концентрирани, то направете графика си за деня така, че именно през това време да сте заети с ангажиментите, които изискват най-много енергия и съсредоточаване, както и всичко, което ви е по-трудно за изпълнение.

 

Дори можете да си зададете напомняне на телефона, който да ви даде сигнал, че настъпва вашият най-продуктивен за деня период. Бъдете целенасочени и не пропускайте да организирате времето си така, че да не запълните силните си часове с извършване на маловажни или сравнително леки задачи.

 

Движете се повече

Ако в часовете, когато организмът ви ви подтиква да си подремнете, се застоите пред компютъра, само ще влошите положението. Хем ще ви се доспи още повече, хем няма да вършите работата си с нужната концентрация. Можете да се тонизирате, като се движите повече. Разбира се, не ви съветваме да отидете на фитнес през работно време, но се опитайте да не седите все на бюрото. Отидете до съседната стая при колегата си, вместо да му пращате имейл, използвайте стълбите вместо асансьора и т . н.

 

Внимавайте какво хапвате

Много зависи от менюто ви как ще се чувствате физически и доколко ще сте енергични. Има типове хранения, които осигуряват енергия през целия ден. Има и такива, които ни правят по-лениви и засилват желанието ни да си полегнем.

 

За добър тонус и повече концентрация е добре редовно да се хапват зеленчуци с тъмни листа, ферментирали храни (хляб с квас, кисело мляко, сирене) и др. Тези храни, между впрочем, са незаменими за балансираното и здравословно меню, така че ще имате още множество ползи от тяхната консумация.

 

От друга страна, захарта и простите въглехидрати имат свойството да предизвикат чувствително повишаване на енергията и след това рязкото й спадане. Така че внимавайте със сладките и тестените храни. Не забравяйте - освен на работоспособността, отбягването на тези храни ще се отрази добре и на здравето ви.

 

При силна умора

Ако едва държите очите си затворени и имате чувство, че са ви прегазили с валяк, а след това са ви помолили да напишете и доклад за това, то явно се нуждаете от нещо, което бързо и ефикасно да ви зареди с енергия.

 

Ето идеи, които вършат чудеса. Бързо ще заредитебатериите си, ако например измиете, почистите с конец и изплакнете с вода за уста зъбите си. Други добри идеи са: слагането на студена и леко влажна салфетка на врата и лицето, изпиването на чаша студена вода на екс, енергично разтриване на скалпа, консумирането на нещо люто, горещо или кисело. Всичко, което има силен ефект върху сетивата ви, ще ви помогне да се тонизирате бързо.

 

Яжте достатъчно качествено

Храната е горивото на организма ни. Ако пропуснете да закусите сутринта, то тялото и мозъкът ви ще трябва да функционират при занижени енергийни запаси. И не забравяйте да обядвате навреме, не когато вече сте примрели от глад. Ако трябва, задайте си напомняне на телефона, така че да не пропуснете подходящото време за обяд, защото сте се залисали с много задачи.

 

Когато наближи най-тягостното следобедно време, е добре да противодействате на настъпващия повик за дрямка с кратка разходка и лека закуска.

 

Добре е да не посягате към банички и кексчета, а да хапнете някое от следните неща: мюсли, микс о т сушени плодове и ядки, извара с плод, кисело мляко, сандвич от пълнозърнеста филия с нискомаслено сирене или филе и зеленчуци например.

 

Ако постоянно се чувствате уморени

Естественият енергиен спад, който всеки организъм изпитва, трябва да е само в определени часове на деня и да може да се повлиява от различни техники за тонизиране.

 

Ако обаче вие непрекъснато се чувствате немощни и отпаднали, това може да е симптом на заболяване. Например на депресия. Но не бързайте сами да си поставяте диагноза, щом постоянно ви липсва енергия, значи е най-добре да се консултирате с личния си лекар.