• Начало
  • Новини
  • Стимулирайки интелекта на детето му даваме по-добро образование!

Стимулирайки интелекта на детето му даваме по-добро образование!

Стимулирайки интелекта на детето му даваме по-добро образование!
13 юни 2023

Стимулирайки интелекта на детето ние му даваме добра основа за по-нататъшното му развитие и образование. За съжаление днес много от нас родителите залагат основно на обучението, чрез таблети, телевизор, смарт телефон и въобще всички високотехнологични инструменти. Това обаче е много пагубно за образованието на децата ни, защото те не усвоили основни умения, като говор и четене, боравят инстинктивно с технологии и притъпяват интереса си към динамичното образоване!

За да сте добър помощник и спътник в пътя на детето, в света на образованието, Вие трябва да участвате активно в процеса и то премерено и спокойно. Всъщност развитието на интелекта започва още от самото раждане, още при процеса на кърмене. Кърмата съдържа безценни химични елементи полезни в развитието на мозъка и изграждането на една добра имунна защита. Така още от съвсем невръстно бебе, детето Ви поставя началото на един дълъг път на развитие.

Стимулирайки интелекта на детето, чрез разнообразни дейности ние го караме да осмисля по-съзнателно обучителния процес и да участва в него на 100%. Ето и някой полезни съвети, които можете да приложите заедно с невръстния си наследник:

  • Четете заедно – именно четенето е процеса, който неимоверно много развива говорните способности, писмените, фантазията, опознаването на околния свят и обогатява речниковия състав в главата на малчугана! Добре е да започнете да четете на детето си още от бебе. На около 4 години вече малкия пакостник участва активно в процеса на четене и е добре да го подтиквате с въпроси, за да си изгради отношение към историята, която четете.

  • Обърнете внимание на здравословното хранене – подрастващите ни деца имат нужда от много витамини, минерали, фибри и хранителни вещества, които да засилят концентрацията им, както и паметта. Затова стимулирайки интелекта на детето, ние го правим и чрез храненето, най-вече закуската. Не позволявайте на детето да неглижира закуската, колкото и да не му се хапва – овесена каша, мюсли с кисело или прясно мляко, дори един плод е добре да се хапне сутрин.

  • Обърнете внимание на активността и добрият сън – когато заговорим за интелект си мислим, че той се постига само с учене, четене, писане и запаметяване, но добрата физическа активност и добрия сън са незаменима част от изграждането му! Те изграждат у детето режим на спокойствие и активност, спомагат концентрацията отново и стимулират химичните и биологични процеси в тялото.

Стимулирайки интелекта на детето ние трябва да комуникираме активно с него, да възбудим интереса му към изучаването на езици, да играем с него стратегически игри, като табла, шах, пъзели и подобни. Само тогава даваме на малчугана си добра основа за бъдещето в образованието му.