На каква лодка да се спрем за морски риболов

На каква лодка да се спрем за морски риболов
8 ноември 2022

Мнозина са измежду нас изкушените да се възпроизведат сами в чин морски капитан, да се сдобият с нискобюджетна лодка и да запорят морските води със спининг в ръка и здраво влакно.


Преди това обаче трябва да сме наясно сами със себе си по няколко основни пункта. Първо, дали вашата лодка е за плаване в сладка или солена вода. Второ, дали подбраната лодка да е гумена, дървена или примерно от фибростъкло. Трето - дали лодката ще носи и двигател или ще е само на гребла и/или платна. И четвърто - не най-маловажно - какъв бюджет можем да отделим за това.


От само себе си се разбира, че не са мнозина щастливците, които живеят край морето и могат да поддържат лодка в някое от яхтените или риболовни пристанища. Останалите от своя страна имат нужда от ефективен, безопасен и нескъп начин на транспорт на лодката от дома до заветната цел - морето. Най-добре е това да е мощен джип, но отново става въпрос за самата лодка - от какво е изградена тя, какви са габаритите и, колко точно тежи и как и влияе придвижването по пътищата преди да стигне до водата. Според запознати, не е толкова важно дали избирате да си купите лодка за сладка или морска вода, трябва само да се грижите адекватно за плавателното си средство и особено за частите на двигателя и витлото /ако лодката има такива/.


Независимо дали ще изберете гумена или дървена лодка, каяк или лодка от фибростъкло, важното е тя да е практична и да сбъдва едновременно и мечтите и нуждите ви. С кил или плоскодънна, стремете се да побира удобно 2-3 души, но и да може сами или с приятел да я занесете до брега.


Затова съветът ни е първо да се погрижите за бюджета за закупуване на лодка, като го съобразите с параметрите и, както и с предназначението, по което ще се използва - в морски крайбрежни води, в река, езеро и така нататък.


Щом си изясните основните параметри, целите и предназначението на лодката и вече имате бюджета, в днешно време далеч не е трудно да намери човек чудесен плавателен съд, дори и на съвсем прилична цена. Оферти може да намерите и сравните свободно в интернет, да прегледате специализираните сайтове и сайтовете с обяви за продажба на лодка втора ръка. Там ще се открие винаги по нещо за всеки джоб и вкус.


И на финал - не забравяйте! Не са една и две капитанските шапки, захвърлени в килера или ръждясващите в гаража въдици с прогнило влакно, защото някога някъде някой бъдещ моряк, капитан на своя лодка и запален рибар просто е надценил силите на увлечението си.