Златни бижута

Златни бижута
6 юни 2023

Бижутата от злато са винаги търсени, заради качествата на благородния метал и красивият му блясък. Някои носят златни бижута заради символа им на висок стандарт.

 

Въпреки непреходната слава на златото, през вековете се е променял дизайна на златните бижута. Днес типичният цвят на златото отстъпва на разнообразни цветни нюанси. Много актуални са бижутата от розово злато, но модната тенденция е в едно бижу да се съчетава злато с различни цветове. Те се получават като към златото се добавят други метали.

 

Фактически рядко се изработват бижута от чисто злато и обикновено се използват сплави с мед, цинк и сребро. Добавянето на други метали подобрява качеството на златните бижута, като ги прави по-устойчиви и дава възможност да се създават по-фини елементи. Червените нюанси се получават от количеството на мед в златната сплав.


Когато се носят комплект
бижута от розово злато, те трябва да са в един нюанс, тоест трябва да са изработени заедно. Разликите в нюансите може да създадат неприятен ефект.

Има хора, които не харесват
цвета на златото, но го ценят като метал. За тях е подходящо бялото злато. То е с примес на никел, родий или паладий. Никела прави бижутата здрави и е много подходящ за изработка на пръстени. То не е подходящо за хора с алергия към никела. Добавянето на родий към златото, го прави истински бяло.

 

Паладия е подходящ за бижута с инкрустирани кристали.


Бялото злато набира популярност в изработката на сватбени пръстени.

Какво трябва да знаете при купуване на златни бижута?


Чистото злато е 24 карата, но то не е подходящо за изработка на бижута, защото е твърде меко и те лесно ще се деформират и износват. 18 каратовото е достатъчно твърдо и подходящото за бижута. Бижута под 14 карата са с твърде малко злато в тях.

Златните бижута са дълготрайни, но за тях е необходимо да се полагат грижи. Избягвайте контакт на бижутата от злато с химикали и препарати за почистване.

 

Съхранявайте бижутата по отделно, за да се предпазват от механически повреди.