От къде стартира идеята за къщи на дърво?

От къде стартира идеята за къщи на дърво?
4 юни 2023

Откъде тръгва всичко това, къщи на дърво? От детското въображение, разбира се, и няколко стари дъски, въже, пирони и чук. Запретват ръкави ангажираните татковци, подпомагани от цялата приятелска група, и се захващат на работа. Е, разбира се, там става дума за по-малки постройки, служещи най-вече за игра и наличието на нещо като детско убежище в двора на дома. Но цялата тази идея така е завладяла с времето умовете на дизайнери, архитекти и строители, че днес вече има огромно разнообразие на доста по-модернизирани версии.

Разни реални и нереални превозни средства също са развихрили фантазията: например в Северна Каролина има къща на дърво с формата на лодка, но явно не е отговаряла много на строителните изисквания, та сега не функционира. В тропическите гори на Коста Рика пък има къща на дърво, сътворена на базата на самолет, чиито криле са превърнати в тераси с изглед към океана.

И, да не пропуснем - има и такива къщи на дърво, които приличат на летящи чинии, което е доста забавно, особено когато вечер засветят сред дърветата и се очертае силуетът им. А като говорим а разни извънземни неща, то не можем да пропуснем факта, че преди време ентусиасти от Окинава, Япония, построили на едно дърво специална конструкция от органично стъкло, която е оформена като обсерватория.

Идеята била оттам по-лесно да се общува с Космоса, каквото и да значи това. Е, контакт с нищо космическо така и не бил установен, но сега хората с удоволствие се качват до тази особена къща на дърво, за да почувстват миг спокойствие и да търсят хармония с природата.

А първо място за добре реализиран проект за най-пълно сливане с природата може да се даде на къщите, които не са на дървета, а по-скоро висят от тях - във форми, подобни на кошери или сфери (каквито има например във Ванкувър, Канада), които при подухване на вятър нежно се люлеят. За престой в подобна къща на дърво би трябвало да нямате проблеми с вестибуларния апарат, но обикновено дори хората с такъв проблем все пак се осмеляват да пробват тези къщи на дърво.