Как да подредим стаята на болния у дома

Как да подредим стаята на болния у дома
3 юни 2023

На всички понякога се налага да се грижим за някой член от семейството, който в определен момент се нуждае от лечение в домашна обстановка. В сезона на острите респираторни заболявания или друго инфекциозно заболяване е от изключително значение да знаем как най-оптимално да бъдем полезни за нуждите на болния. Има някои важни правила, с които трябва да се съобразим когато подготвяме стаята, където ще се проведе лечението на болния.

Помещението, определено за болнична стая, трябва да отговаря на редица условия. Стаята трябва да има много добро дневно осветление. Слънчевата светлина е особено важна за болния, тя убива микробите и оказва благотворно въздействие върху човешкия организъм.

В болничната стая трябва да се поддържа постоянна температура от 17 до 20 градуса. Тя осигурява на лежащо болния добро самочувствие и възможност да се събличат при извършване на редица процедури като навици за лична хигиена, често преобличане при хора с висока температура и други.

Много голямо значение има редовното проветряване на стаята, където се намира болния. Тя трябва да бъде образец на чистотата. Целесъобразно е стаята да се почиства през време на проветряването, за да не замърсяваме въздуха. Подът не се мете със суха метла, а се избърсва с влажна кърпа, потопена в топла сапунена вода. Желателно е да се избягват много други дезинфекционни препарати, чиято миризма и състав може да провокират неприятни алергии в болния. Допустимо е веднъж дневно пода да се дезинфекцира с разтвор от 1 % хлорна вар, но както споменахме след това помещението трябва добре да се проветри.

При ежедневното почистване на стаята се изтриват внимателно с кърпа вратата, прозорците, леглото и останалите мебели в стаята. Ако стаята е снабдена с ламперия е желателно тя също да бъде добре почистена. Обстановката в стаята трябва да е проста. Прекалено многото мебели и предмети пречат на добрата хигиена и затрудняват нейната поддръжка.

Болничното легло може да е метално или дървено, но задължително добре боядисано или лакирано, защото ръждясали или напукани плоскости крият опасност от развитие на зарази и плесени. Между леглото и останалите мебели трябва да има свободно пространство, за да могат обслужващите безпрепятствено да минават от всички страни на болния. Леглото се подрежда така, че главата на болния да е обърната към стената. Върху пружината на леглото се поставя дюшек или матрак, които трябва да бъдат с умерена дебелина и твърдост. Отгоре се постила чаршаф, одеяло и възглавница, облечена в бяла калъфка.

Плътно до леглото се поставя шкафче, което да служи за нареждане на най-необходимите неща на болния. Такива са малка бутилка с вода, за предпочитане е да е със специална капачка /биберон/, термометър, прибори за хранене, хавлиена кърпа, телефон и др. Хубаво е да дадем на болния интересна книга, която да спомага за душевния мир на болния по време на лечението. За сравнение с книгата модерните средства за информация като телефони, таблети, лаптопи, телевизори и пр. не само не успокояват болния, а обратно го напрягат и изморяват допълнително.

Обикновено не е препоръчително да се държат хранителни продукти в шкафчето на болния. Без хладилник те се развалят за много кратко време и представляват риск за здравето на болния. Грижещият се за нуждите на болния, хигиената в стаята и храненето също така трябва да следи за ежедневното състояние на болния, развитието на оздравяването, своевременно приемане на лекарствата и храненето както и добрата комуникация с лекуващия лекар. До леглото е необходимо да се постави столче, на което да се поставят чифт чисти дрехи, както и пластмасов леген или кофа.

Трябва да осигурим наличие на тишина в болничната стая, за да гарантираме спокойствието на болния. Не трябва да допускаме в стаята да се говори високо, да се хлопат вратите и да се вдига излишен шум. Трябва при необходимост да запознаем останалите членове на семейството с нормите, с които трябва да се съобразяват относно добрата атмосфера за лечение на болния.

Категорично е забранено пушенето в стаята, в която се лекува болния. Не се препоръчва да се допускат и външни лица, тъй като могат да послужат за разрастване на заболяването, ако то има инфекциозен характер. В другите случай посетителите трябва да са клинично здрави, чисто облечени и за предпочитане е посещението да трае възможно най-кратко.