Вино или ракия да направим от гроздето?

Вино или ракия да направим от гроздето?
26 май 2023

Откакто съществува лозарството и производството на алкохолни напитки, хората винаги са се делили на привърженици на виното, произведено от гроздето, и на почитатели на гроздовата ракия.

Всеки ще ви каже, че качествена ракия се прави само от квалитетно грозде с високо ниво на захар. Най-подходящи за това са сортовете Мускат отонел, Червен мискет, Димят, Перла или Кастел. Те виреят добре у нас и дават добър добив.

След гроздобера е нужно да се избере добре узряло грозде, което няма загнили места и не е на едри чепки, за да се получи качествена ракия. Технологията на процеса изисква нивото на захар в гроздето да бъде 24 процента, а ако гроздето е по-кисело, към него се добавя захар, докато се достигнат желаните резултати.

Гроздовата ракия се добива чрез дестилиране на джибрите от гроздето, които остават след като от него е произведено вино, затова често се нарича джиброва ракия.

Джибрите се държат покрити с полиетилен или пластмасов капак, в процеса на ферментацията се разбъркват редовно, за да се ускори процедурата, като преди това е добре да бъдат пресовани, за да може да излезе всичкия въздух. Едва след това може да се пристъпи към самата дестилация.

Мнозина варят в домашни условия със самоделни казани гроздова ракия и за да получат по-внушителен литраж, добавят захар, миналогодишни компоти и вода към чистите джибри веднага след източването на виното. Препоръчителното съотношение на захар и вода при разтварянето им е 20 килограма на 100 литра, а  течността трябва да покрива джибрите напълно.

Оптималната температура за правилното ферментиране на джибрите е около 20-25 градуса по Целзий, а целият процес отнема едва няколко дни.

При самата дестилация, изтичащата от серпентината гроздова ракия трябва да бъде поне 40 градуса. Ценителите обаче предпочитат да заделят първака, който е най-силен, и често достига до 60 градуса, а т.нар. парцуца, или най-слабата ракия, която изтича накрая, се заделя за доливане или други битови нужди.

Без значение дали ще произведете от гроздето вино или ракия, важното е да го правите с желание, умение и да се насладите на готовия продукт, който е екологично чист, натурален и ваше собствено производство.