Любимата ни музика издава нашия характер

Любимата ни музика издава нашия характер
20 май 2023

С изследвания е доказано, че може да се направят много коректни заключения за дадена личност - за това доколко е екстровертна, креативна и широкоскроена, ако знаем кои са десетте й любими песни. Според проведено изследване хората, които са екстровертни по натура, са склонни да харесват повече музика с тежко басово звучене.

Тези, които пък предпочитат сложни стилове (като джаз и класика) се изявяват творчески и имат по-висок коефициент на интелигентност. В мащабно проучване, проведено сред 36 хиляди души от цял свят, участниците били помолени да оценят 104 музикални стила и успоредно с това да отговорят на въпроси, свързани с особеностите на характера им. Ето какви заключения, най-общо, са направени от това изследване за връзката между любимата ни музика и характера ни.

ПОП - Ако сте любител на популярната музика, най-вероятно сте екстровертни, честни и конвенционални. От една страна, сте всеотдайни и усърдни в професионалните си занимания и имате високо самочувствие, а от друга, не сте от най-творческите личности. По натура сте неспокойни.

РАП и ХИП-ХОП - Въпреки стереотипните нагласи, че феновете на тази музика са по-агресивни, учените не са открили връзка между рапа и склонността към насилие. Любителите на рап и хип-хоп са с високо самочувствие и обикновено са отзивчиви и дружелюбни.

КЪНТРИ - Усърдни работници, конвенционални личности и дружелюбни и открити хора - обикновено такива са най-големите фенове на този музикален стил. И макар често да се пее за любовни драми в кънтри песните, почитателите на стила са по-скоро емоционално стабилни хора.

РОК И ХЕВИ МЕТЪЛ - Въпреки че мнозина смятат феновете на по-твърдия звук за мрачни и агресивни, според направените проучвания те са най-често много деликатни личности. Освен това са с изявени творчески нагласи, но често са интровертни и с по-ниско самочувствие. Почитателите на този жанр най-често са интровертни, интелигентни и много творчески личности. Освен това се смята, че не обичат много да залягат над работата и не са от най-нежните и деликатни хора. Пасивност, тревожност и ниско самочувствие са характерни черти за феновете на тази музика.

КЛАСИКА - Любителите на класическа музика най-често са интровертни, но и наясно със себе си и света около тях, което им дава усещане за лична хармония и спокойствие. Те са творчески личности и имат здравословно високо самочувствие. Хората, които се наслаждават на тези музикални жанрове, са много екстровертни и с високо самочувствие. Също така, те са творчески личности, интелигентни и уравновесени.