Sasa Matic – надарения музикант на сръбската музика

Sasa Matic – надарения музикант на сръбската музика
17 май 2023

Sasa Matic е братът близнак на Деян Матич. Всъщност трудно е да се каже, кой от двамата братя е по-популярен и въобще дали става въпрос за конкуренция. Истината е, че и двамата музиканти са адски известни и правят хубава музика, и преди в бивша Югославия, и днес. Самите близнаци рядко се появяват заедно на музикалната сцена или в интервюта пред медиите. Те по скоро са се отдали на индивидуални кариери в музиката и определено не се справят никак зле.

Sasa Matic е по-големият брат, ако може така да се каже. Той е близнака родил се първи, пет минути преди Деян да излезе на бял свят. Ето и малко повече за уникалния талант.

Sasa Matic – слепият музикант с уникален талант

Както вече споменахме Sasa Matic е сред най-добрите от добрите певци на Югославия. Той се ражда в Босна и Херцеговина, заедно с брат си Деян. Датата е двадесет и шестия ден на април месец, през 1978-ма година. Бебетата се раждат по-рано и затова са поставени в отделение за недоносени. Няколко дни по-късно родителите им разбират, че децата им са загубили зрението си, но пък години по-късно се разбира, че са надарени с уникален музикален талант. Близнаците са родом от Дървар – малко градче в Босна.

Sasa Matic започва да се занимава с музика още в началното училище. Когато е на седем семейството му се премества да живеят в Белград и там талантливия музикант завършва музикално училище с пиано. Още докато е ученик певеца пее по клубовете в Белград, където обира овациите на публиката.

Първият албум на Sasa Matic идва по времето, когато над Сърбия се сипят бомбардировки. Това става през 2001-ва година и албума се казва Maskara”. Креативния музикант се свързва с известната писателка на текстове за сръбските фолк звезди, Марина Туцакович. Така тя пише текстове за песните от първия му албум.

Sasa Matic прави първия си голям концерт през 2001-ва, освен това участва на фестивала в Будва и феста „Охридски трубадури“. Двете изяви за музиканта са успешни, защото той печели първите места с песента си „Моят град“. Големите успехи за музиканта не секват.

През 2003-та той пълни успешно една от най-големите зали в Белград „Сава център“. Певецът има и множество успешни дуети със звезди на сръбската музика. През 2011-та издава албума “X godina zajedno”. Sasa Matic е магнетична личност и музикант, затова чуйте прекрасните му парчета!