• Начало
  • Новини
  • Възможно ли е да подарите часовник – отговор на този въпрос?

Възможно ли е да подарите часовник – отговор на този въпрос?

Възможно ли е да подарите часовник – отговор на този въпрос?
31 октомври 2022

Предразсъдъците и суеверията в съвременната реалност силно пречат на живота и понякога правят трудни човешките взаимоотношения. Едно от тези често срещани суеверия е забраната за подаряване на часовник. Как един практичен и красив аксесоар се озова в списъка с нежелани подаръци, никой не може да си спомни, но такова суеверие съществува и какво може да се направи по въпроса?

Това е пълен абсурд. Часовниците в момента са най-важната функция във времевата граница и затова се вграждат във всякакви джаджи, домакинска и компютърна техника, умни домакински продукти и дори в управлението на превозни средства.

Основната причина се крие във факта, че часовниците, както и вилиците, ножовете и другите остри предмети, са неща, които могат да се порежат или убодат. От гледна точка на западните народи острите стрелки, показващи времето, попадат в категорията на такива подаръци. От древни времена се е смятало, че заедно с подарения часовник, в момента на даряването, злите духове се прикрепват към получателя. Добавя се масло в огъня и фактът, че според народните вярвания стрелите са в състояние да "отрежат топли чувства" между хората.

Сред азиатските народи часовникът е важен подарък само за много близки приятели, роднини или непосредствени лидери. В други случаи това е двусмислен намек за преходността на живота и неизбежната смърт. Сред европейските народи часовниците бяха включени в списъка на нежеланите подаръци заради острите стрели, тъй като суеверията гласят, че всичко остро може да развали отношенията.

Както виждате – нищо общо! Но Русия, като връзка между Изтока и Запада, пое всички суеверия наведнъж, но и намери блестящ изход от тази ситуация. Не можете да подарите - тогава продайте! Разбира се, за чисто символична сума, например за монета. И това вече не е срамно суеверие, а цял ритуал на взаимоотношения, с търсене на тези пари, с демонстрация пред присъстващите и пробване на часовници и последващо колективно обсъждане на достойнствата на такъв ценен подарък !

Часовникът винаги е красив и модерен аксесоар! Много жени имат цели колекции от най-разнообразни и необичайни часовници, защото те идеално допълват гардероба и създават положителен имидж. Всеизвестен факт е, че повече от 60% от купувачите на часовници са жени.

Мъжете подаряват на жените часовници в знак на признателност и благодарност, например жените: колеги, лекари и учители. Бижутерски часовници със скъпоценни камъни се подаряват на любими жени в знак на благодарност за близки отношения, за деца, родени в любов и вярност. Модерни и скъпи часовници се подаряват на жените от мъже като комплимент за зараждаща се връзка, като символ на приятелство и симпатия.

Така, че ако си падате по суеверията „продайте“ на ваш близък приятел/ка часовник за символичната сума от стотинка или пък ако не вярвате в тези скалъпени суеверия, подарявайте смело напред, но не забравяйте и в двата случая, че часовникът, „гарниран“ с прегръдка или целувка ще е безценен.