Преправяне на старите мебели

Преправяне на старите мебели
23 април 2023

Времето тече, а условията в жилището се променят и това води до промяна в обзавеждането. Причините могат да бъдат най-различни, например промяна на възрастта на обитателите, промяна на техния брой, смяна на жилището и пр.

В подобни случаи най-благоприятното решение е да се смени старото обзавеждане с ново, но не винаги то е най-изгодно. В много от случаите старите мебели вместо да се качат на тавана или просто да се изхвърлят, с малко повече старание и търпение могат да се реконструират така, че функционално и естетически да разнообразят и осъвременят интериора.

Преди да вземете окончателно решение за подмяна на обзавеждането, необходимо е добре да се прегледат старите мебели, с които се разполага, да се прецени възможно ли е да се промени нещо в тях, така че с малко усилия и средства те да придобият по-хубав и съвременен вид. Но как да стане това?

Съществуващата спалня ако се среже така, че с прибавянето само на две царги да се получат две легла, които да могат да се поставят под ъгъл или по дължина.

Надстройката на гардероба може да стане нисък шкаф, като и се поставят крака или цокъл. На кухненския бюфет, състоящ се от долна и горна част, може да се отдели надстройката и да се окачи отделно на стената.

Високите крака на мебелите, които вече не са модерни, могат да се скъсят или вместо тях да се постави цокъл. С прибавянето на нови врати или свалянето на някои от съществуващите, както и с прибавянето на допълнителни рафтове шкафът или библиотеката могат да изпълняват нови функции и да станат по-удобни; освен това те променят и външния си вид.

Подобни примери могат да се посочат още много, но тяхното изброяване не е необходимо, тъй като всеки сам може да се подсети какво да направи. По-важното в случая са способностите и инструменталното обзавеждане на домашната работилница, с които всеки трябва да се съобрази, когато реши да прибегне до някаква реконструкция.

Изключителна важност има материалът, от който са направени мебелите. По-лесно се работи, ако те са изработени от ПДЧ, тъй като при разкрояването няма значение от коя страна се реже даден детайл, докато при шперваните плочи възникват затруднения от това,как е разположен пълнежът, съобразен ли е с натоварванията върху дадения детайл, както и с кантирането. Успех!