Билки и растения в Българската Народна Медицина

Билки и растения в Българската Народна Медицина
20 април 2023

Билки и растения в Българската Народна Медицина – кои са те и от кога започва практиката на билколечението? Като цяло лечението с билки по нашите земи датира още от Древните Траки. В последствие то се развива и разгръща по времето на Прабългарите и смесването им със Славянските племена.

Сведенията за практиките, дейностите и обичайте извършвани с билки по времето на Първото Българско царство са малко и недостатъчни. Един документ на цар Борис до тогавашния папа Николай от 869-та доказва, че българите на всички нива, дори и най-високите са използвали билките. Те са носели муски от тях и са ги ползвали против уроки и болести. Ето и малко повече за Народната Медицина у нас…

Билки и растения в Българската Народна Медицина

Според документите останали от времето, в България се е ползвала билката Червен камък. Тя е лекувала редица болести, но за съжаление аналога и днес е неизвестен. По времето на Второто Българско царство отново не се знае много за Народната медицина.

Едва по времето на Османското иго се появяват така наречените „Лекарственици“, в които се описва лечение на разнообразни болести с природни лекове, тоест билки. Влиянията в тази насока са главно от арабската народна медицина и приложението на билките там. Освен рецепти с билки и растения в тези рецептурници се описват различни видове магии, баяния, заклинания и прочие.

С какво са се лекували българите тогава? Най-използваните билки от предците ни в този период са индийско орехче, мак, канела, исиот, карамфил и други. В рецептите често се е срещало използването на животинска мас от мечка или заек. Както и на лой от овце или жлъчка. Медът и пчелния восък също са били доста често употребявани.

Първоначално билкарите са били наричани „билери“, понеже думата за лечебно растение, която са използвали българите е била биле.

Най-често билкарите са предлагали билките собственоръчно набрани от тях по полетата и горите, в региона който са обитавали. Традиционно най-много билки са се брали по време на Гергьовден и Еньовден, когато според поверията лечебната сила на билките е била най-силна.

Сред билки и растения на Българската народна Медицина още срещаме ментата, жълтия и белия кантарион, валериана, котешката стъпка, мащерката, коприва, маточината, резене, слез, овчарска торбичка и много други. Днес тези билки лекуват редица болести със същия успех, като в миналото, така че е добре да не ги пренебрегваме!