Йога – съсредоточаване върху дишането

Йога – съсредоточаване върху дишането
18 април 2023

Древните йогийски текстове описват асаните като пози на тялото, които се задържат с равновесието на стабилност и лекота. С йога практиката се научаваме да постигаме стабилността и лекотата в позата чрез дишането, като използваме дихателните техники.

 

Сутрешният комплекс йога включва дишането, тялото и ума в едно съчетание на стабилност и лекота, или сила и възприемчивост, постигано чрез дишането. Редовното му изпълнение в сутрешните часове на деня култивира тези качества - сила, стабилност, възприемчивост и лекота - на физическо, умствено и емоционално ниво и ги запазва през целия ден.

 

Тялото отразява начина на дишане. Целта ни е да осъществяваме дълго и спокойно дишане без неудобства. Като включим движения в синхрон с дишането, поставяме основата на пряката връзка, чрез която постигаме равновесието на стабилността и лекотата.

 

Когато йогийската асана е твърде трудна за нас и не се чувстваме удобно в нея, със сигурност ще открием, че и дишането ни е станало по-кратко или затруднено, или дори можем да установим, че сме затаили дъх, изобщо не дишаме. Ако дишаме накъсано или правим резки движения, рискуваме да получим травма. По този начин възпираме способността си да възприемаме и спираме протичането на енергията в тялото ни. По същия начин, ако не сме подготвени, асаната ще бъде изпълнена мудно, тромаво, а дишането ще е повърхностно, плитко.

 

Ако дишането или мускулите ни са твърде меки и отпуснати, нямаме сила да се придвижим напред и да се задържим в нужната посока. При практикуването на йога целта е да създадем и задържим равновесието на противоположните, но взаимосвързани качества. С напредването си виждаме как качества като сила и гъвкавост се проявяват не само докато правим някоя асана, но също и в умственото ни състояние, независимо дали сме на йогийската постелка или на съвсем друго място.

 

Ето ви едно лесно упражнение, целта на което е да ни задължи да осъзнаем единството между дишането и тялото. Чрез съзнателно развитие на движенията в съчетание с дишането, тялото може да възприеме стабилността и лекотата на дишането.

 

1. Легнете по гръб и поставете ръцете покрай тялото

2. Започнете да удължавате вдишването и да задълбочавате издишването до границите на вашия дихателен капацитет.

3. Добавете пауза между вдишването и издишването, за да оформите четирите части на дихателния цикъл.

4. При поредното вдишване започнете движението с една секунда закъснение - вдигнете ръцете над главата и ги изпънете на една линия с тялото.

5. При издишване отново включете движението с една секунда закъснение - върнете ръцете обратно отстрани на тялото.

6. Изпълнете 6 дихателни цикъла, съчетани с движения.

7. След това се постарайте да направите вдишването и издишването по-дълги от движенията. Завършете вдишването или издишването със секунда-две по-късно от движението на ръцете (възможно е да установите, че имате нужда от нагласяне на ритъма на движенията).

 

Това упражнение развива пълното дишане. Направете още 10 такива дихателни цикъла. Току-що се създаде рамка, в която движенията на тялото пряко се свързват с качеството и дължината на дишането. Дихателното упражнение с движение , ни дава инструментите да построим този фундамент от сила и лекота, за който говорихме.

 

Можем да държим съзнателно качествата на дишането - продължителност, лекота и равномерност - и да ги превърнем в качества на тялото по време на движения или покой. Когато изпълняваме асана, често правим няколко повтарящи се динамични движения, преди да задържим статичната поза. Тези динамични моменти задълбочават връзка между тялото и дишането и ни подготвят за пълното потапяне в статичната йогийска асана.

 

По този начин ще съумеем плавно да преливаме движенията от поза в поза и да задържаме всяка асана без неудобства или опасност от травма. Ако навлизаме в асаната неподготвени, много вероятно е да изпитаме съпротива, схванатост на тялото и болка. Бъдете внимателни, за да не допуснете травма. Успех!