Грандиозната поява на кинематографа

Грандиозната поява на кинематографа
6 април 2023

Кинематографа е изобретен и патентован през 1892 година от френския изобретател Леон Були. Наименованието на този предшественик, на кинокамерата има Гръцки корени и означава буквално „писане в движение“. Були обаче няма пари да плаща патента си и да развие изобретението си, затова го продава заедно с правата по него на братята Люмиер. През 1895 година те лансират изобретението, като свое и появата на кинематографа става факт. В същата тази година се заснема и първият филм в света, прожектиран в първото в света кино. Всичко това се случва в югоизточна Франция.

През 1900 тази чудновата и нова машинария е представена на Парижкото изложение от братята Люмиер. Размерите на екрана, на този първи вариант на кинокамерата са доста големи – 16 на 21 метра. Всъщност са правени няколко различни версии на първата кинокамера през годините, за да бъде тя подобрена и усъвършенствана.

Братята Люмиер работят по закупеният от Були патент на кинематограф, за да създадат движещи се изображения. Томас Едисон също разработва машина наречена кинематограф, но тя няма прожекционна камера. Люмиер се опитват да коригират недостатъците в представянето и отразяването на светлината при кинематографа и кинескопа, за да разработят машина с по-ясни и отчетливи изображения посредством по-добра осветеност.

Тази революционна машина в киното е била изключително лека и е давала възможност на заснемащият да я пренася на различни места. Освен това се е управлявала ръчно, за разлика от електрически захранвания кинематограф на Едисон. Кинокамерата на Люмиер е давала възможност на повече хора директно да наблюдават заснемането на филма, чрез прожекция на екран. При камерата на Едисон заснемането е било видимо само за заснемащият. До преди кинематографа на братята Люмиер изображенията не са били толкова ясни и контрастни. Поради перфорацията на кино лентата и захващането и това е било възможно.

През 1897 Люмиер подобряват кинематографа си, като добавят колба с вода, която да концентрира светлината към филмовата лента и да абсорбира топлината. Така машината е обезопасена и кинолентата не може да се запали, защото стъклената колба се чупи предотвратявайки това.

По света кинематографа става неимоверно атрактивен и достига границите на Индия и Китай. Той се използва за прожекции в масовите кина, където хора от всякакви прослойки могат да гледат филми. През Март 1895 Люмиер правят публична прожекция в Париж на 10 кратки филма, сред които е и първият им филм „Работници напускащи фабриката на Люмиер в Лион“. Всеки филм е около 50 секунди, равняващи се на 17 метра кинолента!