Билките и състоянието анемия

Билките и състоянието анемия
4 април 2023

Билките и състоянието анемия са свързани. Връзката им е на ниво превенция или лечение на това доста опасно заболяване, на което малцина обръщат необходимото внимание. Анемията може да бъде фатална за възрастни, както и за деца, защото нарушава в голяма степен нормалното функциониране на физиологичните процеси в телата ни.

От медицинска гледна точка анемията може да бъде много видове и всеки един от тях си има своята характеристика. Често пъти до анемия води нездравословният ни начин на хранене или дадено тежко заболяване. Заболяването може да бъде и наследено, тогава то се нарича сърповидно-клетъчно нарушение. Тази коварна и прикрита болест може да се появи, когато сме дали кръв в по-големи количества, когато ензимните процеси в тялото ни са нарушени или когато в организма ни липсват жизненоважни витамини или минерали.

Като цяло основно липсата на минерал, като желязото отключва анемията или липсата на фолиева киселина, или витамини от група В ( В12 най-вече ). Друго особено състояние на анемията е младежката, която се нарича „малокръвие“ сред народа.

Билките и състоянието анемия по правило не изключват добрият, балансиран и здравословен режим на хранене, напротив изискват го. Много билки могат да помогнат да се избегне подобно състояние или да го облекчат, ако се е появило вече.

На първо място магданоза е изключително богат на желязо и засилването на свежата му консумация в зеленчукови шейкове, ястия и супи е много полезно решение. Трябва да се хапват корените, стръковете и листата на билката. Освен това суровите ядки, които са богати на минерали и витамини също добре се комбинират с магданоза и може дори да си направите салата от магданоз и сурови ядки. Освен магданоза, белия пелин, листата му и листата от живовляк са много полезни при анемия. Те могат да се консумират свежи или на запарка от чай. Карамфил, канела и джинджифил също са известни антиоксиданти и помагат прочистването на кръвта. Освен това Ви набавят желязо, фолиева киселина и витамини.

Билките и състоянието анемия са много общи познайници, защото именно билките са тези, които ще Ви помогнат да се предпазите от заболяването или бързо ще Ви отърват от него, без да има усложнения.