• Начало
  • Новини
  • Градинарство – какво не знаем за цветята в градината си?

Градинарство – какво не знаем за цветята в градината си?

Градинарство – какво не знаем за цветята в градината си?
31 март 2023

Градинарство – какво знаем за него и дали всеки отглеждащ цветя е градинар? Като цяло градинарството е едно много обширно понятие. То включва отглеждането на дървесни видове – плодни или декоративни храсти и дървета. Голяма част от градинарството е свързано с отглеждането на разнообразни градински, балконски и стайни дори цветя. Декорацията, разположението, оформлението, поливането, поддръжката, почистването и наторяването на вашите растения са също градинарство. Независимо дали отглеждате зеленчуци или плодове, или пък цветя – вие сте градинар и е добре да познавате растенията си. Ние ще се опитаме да ви разкажем малко интересни факти за цветята в градината, за да сме ви полезни. Ето и какво може би не знаете?

Градинарство – цветята в нашата градина си имат история!

Навярно не знаете, че с декоративна цел и за оформянето на градински оазиси, първо започват да се използват видове, като лотоса и розата. Пионерите в производството на декоративна растителност са били древните египтяни. Те първи започват да отглеждат декоративни видове с цел създаването на градини. В Персия и на остров Крит пък се поставя началото на цъфтящите видове и отглеждането им с цел екстериорна украса. Както и всичко друго използвано от човека, така и градинските цветя първоначално са служили, като част от религиозни шествия, обреди и празници. Това е било най-изявено, както е и до днес в страни, като Китай и Индия.

За индийците лотоса е свещено цвете, което те поднасят пред боговете в знак на чиста душа. Японците извеждат в култ и се прекланят към цветовете на бамбука, сливовото дърво и орхидеята, докато китайците обожават гарденията и божура. Ако се питате, кога се появяват първите градски паркове и съответно частните градини в домовете? Това става още през 5 век, когато гърците съчетават пищни зелени видове, цъфтящи цветя и скулптори, за да оформят градина. Част от тези градини са и фонтаните, водните декоративни кътове и градинската мебелировка (беседки, пейки и прочие). Цветята в градината ни са много повече от едно красиво допълнение. През Средновековието подаряването на цвете е значело много. Така например, ако ви подарят маргаритка, то значи ви ненавиждат, докато ако ви дарят с лале, значи са дълбоко влюбени във вас.

В Европа декоративните и цъфтящи растения за градините, били често отглеждани в манастирите. Освен в градините цветята навлезли трайно и в изкуството, бита и културата на народите. Много видове известни ни днес, като нарциса, лалето, зюмбюла и други, са внесени от Изтока от португалските мореплаватели. Днес градинарство и цветя са две припокриващи се понятия. В забързания ни сив живот, цветната градина в дома е едно късче щастие, така че не се колебайте – направете си чудна цветна градина на балкона, в дома или в градината!