Цитрусова диета

Цитрусова диета
28 март 2023

Когато навън е все още студено, значи във въздуха вече се е понесъл изкусителният аромат на цитрусови плодове. Този сезон е и най-подходящ за прочистваща диета преди стреса, който празничните угощения ще нанесат на организма ни. Има много и различни варианти на цитрусова диета. Някои от тях са моно и наблягат на консумацията на един конкретен плод. Други продължават само 48 часа, а трети - една седмица. Независимо кой от тях ще изберете обаче, важно е да знаете, че подобен хранителен режим се спазва най-много 7 дни в рамките на месеца и не e препоръчително да се прави често. Както при всички други диети, така и тук най- важно e, преди да започнете, да се консултирате c вашия лекар, който да ви насочи към предварителни изследвания, за да установите дали конкретното меню е подходящо за вас.

 

Полезно:

 

Цитрусите като лайм, лимон, портокал, мандарина, грейпфрут са изключително полезни. Не само техните плодове, но и соковете им. Те съдържат много витамини, които укрепват организма и засилват така важния за този период имунитет. Заедно с това полезните свойства на плодовете включват подсилване на кръвоносните съдове, костите и тъканите.

 

Важно е да знаете, че при подобна диета може да се появят различни странични ефекти като киселини или диария. Ако те продължават повече от 2-3 дни, спрете режима.

 

Впрочем той не се препоръчва за хора, които има високо или ниско кръвно налягане, за бременни жени и кърмачки, и хора, страдащи от стомашно-чревни проблеми.

 

Ако имате любим цитрусов плод, може да се спрете на едно или двудневните менюта, включващи единствено лимони, мандарини или др.

 

Любимият плод на диетолозите е грейпфрутът. Монодиетата с този плод има невероятен ефект в топенето на мазнини, но менюто е еднообразно и при по-продължително спазване е вероятно организмът да се изтощи. Основната й идея е съчетаване на белтъчини със специфичната киселина на грейпфрута, която според мнозина атакува натрупаните мазнини. За да се извеждат те бързо от организма, е нужно и да пиете много вода през време на диетата. Средно се свалят около 4 - 5 кг.

 

Хапване:

 

При всички цитрусови диети е добре храненията да са 4 - закуска, обяд, вечеря и едно хапване по избор - като късна закуска, като следобедна закуска или преди лягане. За предпочитане e салатите да се овкусяват c лимон и зехтин, а храните да са предимно варени, задушени или печени.

 

Една от основните идеи на почти всяка диета е да се приемат и естествени мазнини, колкото да се "подлъже" организмът да гори от своите резерви, вместо да премине в режим на съхранение и да започне да трупа още повече заради ограничените порции. Така че е добре да хапвате и ядки и маслини. Най-важното обаче е как ще продължите да се храните след края на диетата.

 

Подобни режими, с които лесно и бързо сваляме натрупаните мазнини и излишните килограми, често водят до йо-йо ефект. Рязкото отслабване предразполага към връщане на стопените килца, че дори и отгоре. Ето защо е изключително важно правилното захранване. То се прави с постепенно увеличаване на порциите, включването на междинни хранения и добавянето на един нов продукт всеки ден. Въглехидратите пък трябва да се поставят отново на масата поне седмица след финала на диетата.