Светлината във вашия дом

Светлината във вашия дом
20 март 2023

Начинът, по който ще позволите на светлината да влезе във вашия дом, е от съществено значение за цялостното чувство за комфорт. И докато при избора на самите светещи елементи, които стоят в края на електрическата верига, натежават фактори като цена и издръжливост, то при външните осветителни тела значение има и естетиката, и правилното им разположение в пространството.

 

Доста постно би било например една обикновена електрическа крушка да виси от тавана точно над центъра на дневната ви. Не бихте ли предпочели друг вариант за най-представителната стая - такъв би ви препоръчал един експерт по интериорен дизайн. Класическият полилей е честа избирана опция за хола, но с нея трябва да се внимава. Ако не е комбинирано с другите елементи в стаята, едно пищно осветително тяло от този вид може да стои като чиста проба кич, дори и да е скъпо и луксозно.

 

По-изчистеното и често предпочитано решение напоследък се нарича пендел. Близко като концепция до полилея, без да залага на толкова блясък, но определено носи по-модерен стил. Използването на лампион в дневната също е признак на класа, когато търсите приглушена атмосфера, а ако искате да засилите светлината, можете да комбинирате със сет от „луни” или аплици по тавана и по стените. Впрочем, все по-често търсени решения са именно композициите от осветителни тела, разположени в различните кътчета на стаята – не само над главите ви, които ви позволяват да сменяте нюансите при различни ситуации от ежедневието.

 

А въображението може да се развихри не само в дневната, но и в спалнята. В тази стая присъствието на настолна лампа се възприема като задължително и не е задължително то да е скучно. Съществуват куп интересни варианти, при които това осветително тяло не само да бъде полезно в мрачните моменти на денонощието, но да бъде и красив орнамент тогава, когато пространството е изпълнено с дневните лъчи.

 

Скуката не съпътства обезателно дори банята и кухнята, където по правило искате да разчитате на повече яркост. Редица специалисти по обзавеждане биха ви помогнали да съчетаете крастотата с количеството светлина, от което имате нужда във вашия дом.