Превенция при запек

Превенция при запек
29 юни 2024

Превенция при запек – какво трябва да знаем:

 

Един от големите източници за постепенното отравяне на тялото е наличие на гниене в  дебелото черво. То е онази част от червата, в която храната влиза и престоява известно време, след като тънките черва са акумулирали от нея хранителните вещества. Тя трябва да престои тук само няколко часа и да бъде изхвърлена навън като изпражнения. При животните изхвърлянето на тези остатъци от дебелото черво става 3 - 4 пъти на ден - нещо, което отговаря на техното хранене и е напълно естествено. Приетата по-рано храна е използвана, преминала е в дебелото черво и трябва да отстъпи място на другата, която идва след нея.

 

За съжаление, не така стоят нещата при човека, защото той  не следва много природните закони и се храни по много индивидуален начин. Много често приемаме храна, която е бедна на фибри, не пием достатъчно вода, храним се нередовно или обратното приемаме огромни количества вода.

 

Също така много различни медикаменти променят начина на хранене и влияят на храносмилателната ни система. По принцип обичаме мазна храна, приготвена набързо като бургери, кюфтета, тестени закуски и често не спазваме никаква последователност в храненето, бързаме да я поемем в стомаха заради забързаното ни ежедневие, много пъти си недояждаме или преяждаме и т. н. Всичко това разстройва естествения ритъм на стомаха и червата и в цялата храносмилателна система настъпва хаос, които води до много здравословни проблеми. В резултат на това, настъпват леки или тежки разстройства на храносмилателните органи, които се изразяват в диспепсия, липса на апетит, запек и пр.

 

Хората заети с тяхната неотложна работа, често пъти не се отзовават на естествения позив на червата, игнорира го, не желае да остави работата си и така постепенно се стига до запека, който от своя страна не е никак безобидно заболяване. Настъпва време, когато червата вече не реагират и стават лениви. Тоест вместо да се изпразват редовно, както е нормално, остават запълнени с дни и предизвикват мъчителни болки и дискомфорт. На такова ненормално състояние казваме констипация или запек.

 

Удивително е, колко много хора страдат от запек. Всъщност, рядко има човек, който да не е  бил засяган от тази болест. Задържането на по-дълъг период от време изпражненията в червата е опасно, настъпва тежест в стомаха, понякога главоболие, езикът се облага, устата съхне, появява умора и депресия, може да се провокира гадене, сърцебиене и световъртеж — накратко настъпва отравяне на тялото, защото започва процеса гниене на остатъка от храната, с което състоянието на болния рязко се влошава.

 

Приемането на очистително, с което се премахват натрупалите се в дебелото черво изпражнения, слага край на това състояние и премахва настъпилата опасност за организма. Тежестта  в стомаха намалява, езикът се изчиства и настроението се променя. Тези бързи промени настъпват, защото очистителното, с изхвърлените застоялите изпражнения в червата, е отстранило и отровите, които са се образували при тяхното гниене преди навлизането им в кръвообращението.

 

Продължителното задържане на фекална маса води към много по-големи неприятности: хемороиди, промени в черния дроб, втвърдяване на артериите, изменение в бъбреците — накратко, води към изменения, които допринасят за преждевременно остаряване.

 

Как да се отървете от тази неприятност?

 

Следователно, навременното изпразване на червата е едно от най-добрите средства да не се отравя тялото с токсини, които се образуват вътре в него, и така да се предпази от много проблеми или продължителни страдания. Идеалното число на тези изпразвания трябва да бъде по възможност  два-три пъти дневно — така, както е при животните, но ако това не може да се постигне поради различни причини, трябва непременно да бъде поне веднъж в денонощието.

 

Като най-добро средство за това е храната. Тя не трябва да бъде мазна, а да съдържа достатъчно фибри, които да подпомагат червата за придвижването на храната  през храносмилателния тракт. Такива храни са всички зеленчуци, плодове като гроздето, тиквите, пъпешите.

 

Медът, мармаладът от всички плодове, предимно от сливи са отлично средство против запек. Тлъстите меса са също, слабителни, но употребени в голямо количество, могат да предизвикат загуба на апетита и разстройство на стомаха. Храни, които запичат, са оризът, вареното мляко, чистото фабрично брашно, белтъка на яйцата и месото.

 

Голямото количество вода също спомага за навременното изпразване на червата. Като отлично средство е пиенето на 2 чаши солена вода на ставане, 4 грама сол в половин литър вода. Обикновено след 45 минути настъпва пълно изпразване на червата. Ако някой не понася добре солената вода, може да замени солта с две лъжички чист пчелен мед.

 

Избягвайте лекарствата при запек!

 

Желателно е да се избягват различните лекарствени средства при запек, защото докато на първо време дават задоволителни резултати, по-късно започват да отслабват действието си и много от тях имат различни странични ефекти .

 

Много често при употребата на слабителни лекарства състоянието от запек преминава в стомашно разстройство, което също води до дискомфорт и страдание. А това предизвиква дразнене на лигавицата на стомаха и червата и причинява  възпаления като СРДЧ /синдром на раздразненото дебело черво/ което от своя страна пък може да доведе до други сериозни възпаления като колит, дуоденит, улцерозен колит, язви и много други.

 

Същото нещо може да се каже и за различните слабителни сиропи, отвари от сена и прочие. Затова трябва да използваме тези средства с повишено внимание и за възможно най-кратък период от време.  При много упорито и продължително запичане без притеснение от странични ефекти може да се използва по време на всяко хранене по една супена лъжица  чист течен парафин (Parafinum liqiiidum purissima). Течният парафин не се усвоява от червата и действа по-скоро механично, отколкото химически.

 

При редки случаи на остро запичане, топлите клизми са също добро средство за премахването му. Такава клизма се прави обикновено с 1 литър умерено топла вода, към която може да се добави и малко количество пчелен мед стига пациента да няма алергия към пчелните продукти.

 

Създайте си редовни навици!

 

Навикът играе твърде голяма роля при регулиране на червата. Както казахме преди малко, много хора страдат от запек, защото не се отзовават на време на естествения позив на червата. Следователно, никога не требва да се изчаква, когато този позив се появи, защото за късо време той ще изчезне и запичането ще настъпи неусетно. Наложителна мярка е страдащият от запек да ползва тоалетната всяка сутрин, независимо от това, дали има желание или не. Така постепенно на ново ще се възстанови естествения ритъм на червата и запекът ще се премахне.

 

Много жени страдат от запек поради отпуснати коремни стени  породени от раждане. В тях коремните органи са смъкнати в долната част на корема. Коремният пояс , ушит от еластична материя е добро средство за повдигане на смъкнатите органи, за заякване на коремната стена и за премахване по този начин на запека.

 

Накрая трябва да споменем, че мнозина страдат от запек, защото консумират храни, които бързо засищат глада без да остават остатъци. Такива храни са като захарните продукти като бонбони, сладки и т. н. Такива хора трябва да се ограничават от тези храни и да приемат повече плодове, зеленчуци, мед и хлебни изделия.

 

Хора, които страдат от запек, трябва да избягват месото и яйцата, защото техните остатъци, въпреки че са богати на белтъчини, са отлична храна за микробите, които поддържат гниенето в червата. Вместо това трябва да употребяват повече млечни продукти, прясно или кисело, понеже техните захари се превръщат в млечна киселина, която спира развитието на тези микроби.