Как да различим истинските бижута от имитациите?

Как да различим истинските бижута от имитациите?
18 март 2023

Можем ли с просто око да различим истинските бижута от добрите имитации? Като цяло бижутата са страст на всяка една дама. Както старата максима гласи – колкото повече, толкова по-добре! Но все пак бижутата от благородни метали и скъпоценни камъни са доста скъпи и затова е добре да залагаме често пъти на добре направените имитации. За ценителите на истинското обаче и за да си спестим харченето на пари на вятъра е добре да знаем, как да различим едно истинско бижу от неговата реплика!

Има няколко критерия, по който можем да различим една изкусно направена имитация на бижу от истинското такова:

Щемпел на марката или каратите

Когато купуваме бижу и то е обявено за истинско трябва да има щемпел на марката, към която принадлежи или поне щемпел на каратите, на материала от който е изработено. Така например имаме сребро или платина по 950 карата и злато от 9, 14, 18, 22 или 24 карата. Колкото по-високо е числото на каратите, толкова по качествен е материала на бижуто, което е пред вас!

Изработка на бижуто и гаранция за качество

Когато купувате бижу и държите то да е от истинските бижута, никога не го купувайте онлайн. Няма, как да оцените едно бижу по интернет, още повече когато държите да е качествено и истинско. Обикновено ценните бижута имат гаранция за качество и можете да ги върнете при нередност. Тази гаранция е най-малко 14 дни! За разлика от имитациите, бижутата от наистина благородни метали са с гладко споени и свързани сегменти, а не с прещипани едно за друго отделни части. Материала, от който най-често се изработват имитациите е родий. Той се покрива със златно или сребърно покритие и така имитира платина, злато или сребро. Обикновено ако бижуто е с щемпел 10 или 14 карата, то то е с покритие, а не истинско!

Качество на скъпоценните камъни по бижуто

Истинските бижута обикновено са инкрустирани с диаманти или най-малкото цирконий, ако има блещукащи камъчета по тях. Те винаги трябва да имат сертификат за качество според GIA, който да е добре четим и разбираем. В повечето случай на имитиращите бижута се използват пластмасови или стъклени камъчета, така че лесно могат да се разграничат оригинал от имитация.