Какво не трябва да правим при прегрят двигател

Какво не трябва да правим при прегрят двигател
23 юни 2024

През лятото задръстванията и високите температури са ежедневие и вероятността да прегрее двигателя ви се увеличава с всеки изминал час. Ето някой неща, които не трябва да правите в такива случаи.

  1. Продължаване на използването на вентилатора.

Това натоварва двигателя излишно. По- добре е да отворите прозорците и да я изключите. Правете разлика между вентилатора и парното в колата.

Ако включите него топлината ще бъде пренасочена към вътрешността на колата и ще помогне за охлаждането на автомобила. В този случай излезте от превозното средство, за да не поставите здравето си под риск от новите температури.

  1. Изключване на двигателя.

Ако го направите охладителната течност няма да бъде използвана, а двигателят ще продължи да прегрява.

  1. Продължаване напред с досегашните скорости.

Намерете къде да отбиете, за да не станете причина за задръстване или катастрофа. Намалете скоростта и минете на инерция, ако теренът ви позволява.

  1. Отваряне на капачката преди да е минало известно време
  2. Прибавяне на вода преди да се е охладил частично

Вода се прибавя постепенно. Ако можете да поставите ръката си, без да се опарите, значи е безопасно да започнете да наливате. Ако струята е прекалено голяма и двигателя не е изстинал можете да го съсипете напълно.

  1. Продължаване напред въпреки отказ на охладителната система.

Може да разберете дали тя е в изправност или не по това дали се издига пушек от двигателя. При положение, че не се циркулира охладителна течност е най- добре да отбиете, не изключвайте двигателя и нека той да работи известно време на ниски обороти; да изчакате без да предприемате никакви действия докато пушека не спре да излиза. За по- безопасно се отдръпнете и извикайте пътна помощ.

  1. Изпадане в паника

Повечето мобилни устройства включват в плана си и интернет услуги. Спокойно потърсете стъпки, които трябва да предприемете в такива ситуации. Позвънете и на ваш познат да дойде и да ви прибере, ако сте далеч от населено място.