Художествено оформление на други жилищни части

Художествено оформление на други жилищни части
18 юни 2024

Преддверие и стълбище

 

На преддверието и на стълбището често не се обръща сериозно внимание, тъй като те служат само за преминаване. В големия жилищен блок рядко човек сам ще се заеме с тяхното оформяне. В собственото жилище обаче пред собственика стои и тази задача.

Художествено оформление на жилищни части с модерни и креативни декорации и акценти.1

Преминавайки по стълбите, погледът ни се насочва за кратко време винаги към една определена част от дадена плоскост. Ето защо смяната на цветовете от преддверието към стълбището и от него към първия етаж е желателна. Можем да изберем ярки, но светли тонове по наш вкус. При това избираме отдолу нагоре по-леки цветове или, следвайки спектъра на цветовете, се стремим към жълто.

 

Долната част на стълбата се явява като таван за преминаващия и не трябва да действа потискащо. Ето защо я боядисваме в светъл тон. Стъпалата трябва да се открояват добре и да ги чувстваме устойчиви под краката си. В случая е подходящ кафявият цвят с червени или с жълти нюанси. При тъмни стълбища е необходимо чрез различно оцветяване да се откроява хоризонталната част на стъпалата от вертикалната им част. В този случай можем да използваме светлинния контраст, като към боята, която нанасяме върху вертикалната част, прибавим малко бяла боя.

 

За перилата избираме топли тонове, които да излъчват здравина и сигурност - например червен или кафяв.

 

Коридор

 

Когато сме в коридора, изпитваме чувството, че сме вече в къщи. Оттук посетителят добива първото впечатление за нашата битова култура. Коридорът трябва да бъде оформен така, че от него да лъха приветлива, ведра и приятна  атмосфера. Това се постига, като използваме за основен тон цветове с жълти и с оранжеви нюанси, особено ако в коридора липсва естествена светлина. За тавана са подходящи по-силни зелени тонове, тъй като в коридора се задържаме само за кратко време. Вратите, ако не са много, може да се боядисат в контрастен цвят, или в сдържано сиво - когато те са повече на брой.

Дълги , но тесни коридори се скъсяват визуално чрез активни тонове върху насрещните стени. За гардеробната ниша избираме контрастен цвят, за да насочим вниманието си към нея.

 

Вестибюл

 

Вестибюл имат обикновено старите къщи. Той служи за кратки посещения или за уреждане на сметките с инкасатора или служителя на ВиК. Понякога вестибюлът може да служи и като стая за живеене. Ако стените или таванът са облицовани с дърво, облицовката не трябва да се комбинира с активни тонове. Това би излъчвало неспокойствие. В този случай са подходящи сивобели съчетания.

Съпровождащите цветове се внасят в помещението чрез декоративни тъкани, стайни растения или някоя картина. Ако помещението е с гладки стени (с мазилка) и не е много начупено, можем да използваме по-топли тонове, като охра или английско червено (керемидено червено). Помещението трябва да действа успокояващо и същевременно да прави приятно впечатление.