Как успешно да ловуваме дивеч в България

Как успешно да ловуваме дивеч в България
17 юни 2024

Да ловуваме дивеч в България си е чиста проба хоби. Ловът има доста дълбоки традиции във времето не само у нас, но и по цял свят. Още примитивния човек ловува за прехраната си, докато днес това почти изцяло мъжко занимание се практикува по скоро за удоволствие. У нас лова е хоби на почти всеки втори българин, както и риболова между другото. Страната ни е богата на природни дадености и има много места, където това хоби да бъде практикувано. Независимо дали сте тръгнали за едър дивеч или пък за пернати, ловуването си е майсторлък. Ловните дружинки си имат специфична организация и често пъти се събират на определени места, в определени периоди от годината, когато лова на различни видове в страната е позволен. Но това го знае всеки ловец. Ето малко прийоми от кухнята на доказали се ловци, как именно успешно да ловите дивеч у нас и да се наслаждавате на хобито си.

Да ловуваме дивеч в България майсторски

Лова и риболова освен хобита, са и майсторлък. Няма рибар или ловец, които да не се гордее с улова си и да не разказва славни истории за подвизите си. Майсторите, обаче са склонни да смятат, че ловуването си има „чалъми“ така да се каже и ето какви са те в общи линии. На лов се ходи с добри знания за дивеча, с добро и адекватно оборудване  и с умисъл най-вече. Бързането не е удачно. За успешния лов търпението, бавния ход и умението да си неподвижен са определящи. Затова бързането в лова води и до празни ръце в последствие! Дивите животни имат силни инстинкти за самосъхранение и усещат присъствието на човек по шума. Ако ловеца смята, че наблизо има дивеч, то дебненето е важна част от успешния лов.

Понякога лова е динамичен и е по-добре да прибягвате сред храсталака, за да заблудите дивеча, отколкото бавно да ходите. Гонката поединично е различна от тази на група, затова организирайте действията си адекватно и според кучетата и според постовете отзад и отпред. Хитрия дивеч понякога се връща и заблуждава ловците, така че имайте го в предвид. Лова на пернати е по-добър с помощта на бинокъл. Въобще да ловуваме дивеч в България, а и не само си е хоби, което иска подготовка и мерак. Затова изведете хобито си до крайност и бъдете търпеливи, когато сте сред природата. Тя ни превъзхожда много повече, отколкото ние нея и е добре да го помним!