• Начало
  • Новини
  • Сода бикарбонат - Нашият най-добър помощник в домакинството

Сода бикарбонат - Нашият най-добър помощник в домакинството

Сода бикарбонат - Нашият най-добър помощник в домакинството
15 юни 2024

Замисляли ли сте се някога какво са правели бабите ни, когато на пазара не е имало куп препарати за почистване, а рекламите са били нещо напълно непознато?

 

Отговорът се намира на една ръка разстояние - в шкафа с подправките и в хладилника ви.

 

Там се намира всичко необходимо, за да накарате всяко ъгълче от дома ви да заблести. И какъв по-подходящ момент за такова почистване от есента. Мрачното време, което често е съпътствано и с мрачно настроение, оказва неизменно влияние върху начина, по който се чувстваме дори в почивните си дни. А когато към това добавим и целия куп от домакински задължения, картината става още по-непривлекателна.

 

Истината обаче е, че в някои случаи именно почистването може да ни помогне да се почувстваме по-добре. Отървете се от ненужните вещи, почистете прахта, пренаредете гардеробите си, проветрете навсякъде и пуснете чистия и прохладен въздух в помещенията. След това слагайте гумените ръкавици и запретвайте ръкави.

 

Насладата от добре свършената работа и свежестта в дома ви със сигурност ще преборят намръщения зимен ден и ще подобрят настроението ви.

 

Един от основните продукти, с които разполага всяко домакинство, е содата. Тя има много приложения и е истински помощник в поддържането на добра хигиена в жилището.

 

Сода бикарбонат действа безотказно и има отлични свойства за почистване на упорити мръсни петна, но трябва да внимавате, тъй като има избелващо действие. То обаче може да ви помогне с прането на белите ви дрехи.

 

1/2 чаша сода при праха за пране може да свърши чудеса.

 

Това ще избели дрехите ви и ще отстрани мръсните петна от тях и същевременно ще излъска цялата перилна система.

 

Петната по чинии и чаши също могат да бъдат премахнати с обикновена сода за хляб. Напълнете малък съд с 1/3 част сода бикарбонат  и 2/3 части чешмяна вода, след което накиснете чиниите и чашите за една нощ. После ги избършете в хавлиена кърпа и изплакнете. Бързо, практично и лесно, с чудесен ефект.

 

Също така можете да сипете малко количество от содата върху гъба и да търкате, ефектът е същия, ако нямате време за накисване.

 

Поставянето на отворен пакет сода бикарбонат в хладилник или фризер ще помогне за абсорбирането на  неприятните миризми.

 

За почистване на килими се използва следната практика: содата се поръсва  върху тях и след около 15 минути се изсмуква с прахосмукачка.

Ако пък смесите содата с лимонов сок, ще получите почистваща паста точно като тези, които продават в магазините. Разрежете един лимон наполовина и поръсете сода за хляб по ръба на лимона. Използвайте го като гъба, за да изтъркате повърхности, петна и остатъци от ястия.