Пчелите и пчелните продукти – синоним на здраве

Пчелите и пчелните продукти – синоним на здраве
6 април 2024

Пчелите и пчелните продукти са известни на човечеството от векове. По своята същност продуктите произведени от тези уникални насекоми пчелите са най-древните хранителни продукти на света. Те освен високи хранителни стойности имат и редица важни ползи за човешкото здраве. Така например в Древна Елада, Хипократ известен лечител и практик е препоръчвал именно медът, като универсално лечебно средство. Ползите от употребата на прополис пък е описал римския историк Плиниус.

Пчелите  и пчелните продукти днес

Днес използването на мед и различните пчелни продукти, за медицински цели се нарича „апитерапия“. Тази сравнително нова медицинска наука може да се използва за лечение на различни по вид, степен на усложненост и стадии заболявания. Така например от възпаление на гърлото, медът и производните му продукти, могат да лекуват дори ракови заболявания според някои учени. Най-добре познатия изследовател, на действието на медът върху регенерирането на клетките, е румънски учен. Именно според него подсилващото имунитета действие на меда, води до оздравяване и на болните клетки.

Природната аптека на пчелите е позната на хората и в западна, и в Източна Европа. Методите за изследване и лечение, чрез мед, прополис и пчелно млечице са разнообразни. На Запад по скоро се инвестира във вклиняването на медът в козметика, медицина и редица други сфери. Докато на Изток се залага по скоро на конвенционалната апитерапия и прилагането и по локален начин. В страни, като Русия и Румъния лечението с мед и прополис е познато от повече от 60 години, което е сравнително отскоро. В Япония, обаче апитерапия има от 1920 година, та и до днес. В нея се използват не само мед, прополис, пчелно млечице и всичко произведено от пчелите, но и тяхната отрова. Именно с отровата се прави специален вид акупунктура, наречена апипунктура.

У нас лечението с мед е по скоро домашна практика и все още не е навлязло масово в медицината. Едва ли има домакинство у нас, което да не ползва лечебните свойства на меда, при различни настинки и вирусни заболявания. Така и старите българи, подобно на египтяните са използвали меда, като чудесен дезинфектант с антибактериално приложение върху повърхностни рани. Благотворното въздействие на меда е не само с лечебна цел за кожата например, но и се ползва като превенция срещу остаряване на кожните клетки и активното им възстановяване. Затова и няма домашна маска за лице, която да не съдържа мед.

Освен за кожата, медът е полезен при бъбречни проблеми, проблеми със стомаха и храносмилането, нервни болести, такива на дихателната система и на сърдечно-съдовата. Все още има редица изследвания, които трябва да бъдат направени, но безспорно пчелите и пчелните продукти са с незаменима полезност за човешкото здраве.