Цветята в къщи

Цветята в къщи
6 април 2024

Цветята, които отглеждаме у дома, са не само част от декорацията на интериора. Някои от тях разполагат с лечебни свойства, а други имат способността да ни успокояват. И тъй като растенията влияят както на психическото ни състояние, така и на здравето ни, е от особено значение къде ще ги поставим. Затова преди да преценим как да аранжираме саксиите, трябва да разберем не само от какво се нуждаят цветята, а и каква всъщност е ролята им.

 

Не случайно например мушкатото краси терасите от десетилетия. Причината е, че то отблъсква комарите и това го прави идеалното саксийно растение, което да поставим по прозорците. Освен това листата му имат кръвоспиращо действие и това е друга причина бабите на село да държат винаги поне една саксия под ръка.

 

Що се отнася до избора ни за спалнята - най-добре е там да поставим онези растения, които имат силата да пречистват въздуха. Едно от най-интересните и красиви цветя с това свойство е семейното щастие, познато още като спатифилум. Неотдавна учени от НАСА изготвиха списък със стайни растения, които „поглъщат“ вредните вещества.

 

Освен красотата им и пречистващите им свойства, тези растения ще ви донесат релаксиращо усещане и спокоен сън. Ето защо идеалното място за тях е именно в спалнята.

 

За кухнята пък може да заложите на уханни саксии, засадени с неща, които употребяваме в кулинарията като розмарин например. Освен, че е чудесна подправка в ролята си на растение, той има силата да унищожи 80% от бацилите в помещението, а както знаем, влагата е рай за тях. Лавандулата, босилекът, здравецът и риганът също са много подходящ избор за кухнята.

 

В дневната пък трябва да заложите не толкова на зеленината, колкото на цвета. Саксия с орхидея например е чудесен избор за стаята, в която запълвате свободното си време. За нея се говори, че се храни с отрицателна енергия и освен това откликва на любов.

 

Въпреки това тя е много претенциозна и не всеки успява да се справи с отглеждането й. Бегонията е друго подходящо цвете за хола. Тя стимулира новите идеи, инициативата и желанията. Влиянието и се засилва, ако саксиите са няколко. Цикламата пък всява чувство на обич и освен това помага на кръвообращението. Но въпреки че има растения, които особено много подхождат на конкретна стая, не бива да забравяме важността на изложението, защото понякога то е в пълен разрез с нуждите на цветята.

 

За помещения, разположени на юг, са подходящи светлолюбивите растения. Именно такава е бегонията, така че ако дневната ви е с южно разположение, тя е идеалното решение. В саксии, които имат нужда от много светлина, се засаждат още клен, крин, антуриум, бувардия, каланхое и колумнея. В помещенията с южен изглед отлично се развиват и кактусите, които трябва да се поставят близо до стъклата на прозореца.

 

За помещения със северно изложение се предпочитат по-непретенциозните папрати, хлорофитуми и селагинела. Сенкоустойчиви са също теснолистната драцена, аукубата и лавровишнята.